Валери Симеонов: Забраната за пушене се нарушава и в парламента, това е държавно лицемерие

Снимка: Архив

Забраната за пушене на закрито се нарушава и в парламента. Това е срам за българската законодателна система и е показно, че у нас не се спазват правилата. Всички знаят, че е забранено да се пуши на закрито.

Това заяви по телевизия Bulgaria On Air вицепремиерът Валери Симеонов, който поде поредната си битка срещу шума по морето и тютюнопушенето в заведенията. Той посочи, че се приемат закони, които не се спазват, а се нарушават на всяка крачка.

"Става въпрос за мащабно скандално държавно лицемерие. Когато една законодателна марка е лишена от смисъл, тя няма как да просъществува", категоричен е Симеонов.

Според него сегашният закон за тютюнопушенето е приет, за да се харесаме на Европа, но той е прекалено ограничителен, за да може реално да се спазва.

"Няма нищо по-нормално от това да промениш закона, за да може той да бъде спазван. Аз съм за ограничаването на въздействието на тютюневия дим върху непушачите. Трябва да се изградят специални силно вентилирани помещения, в които да се пуши. Найлоновите аквариуми не вършат работа", посочи вицепремиерът.

По линия на нашумялото бягство от Софийският затвор на двама престъпници, Симеонов отсъди, че надзирателите, които не спират с протестите си за повече пари, не са си свършили работата.

"Няма причина за оставка на правосъдния министър, тъй като Цецка Цачева е доказала своите качества. Нека не забравяме какво е свършила тя в това Народно събрание. Естествено, че в сигурността има пропуски. Разбирам, че полицията има недостиг на средства и кадри. Заплатите на държавните служители трябва да бъдат високи, за да може да се обезпечени и да не се поддават на корупция.

Отговорност трябва да се търси от всички граждани, защото хората ходят и гласуват за 20 лева или за една жива кокошка. Тази политическа смяна не е продиктувана от желание за избиране на хора, които ще свършат работа, а за някой, който ще нахрани хората", заяви вицепремиерът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика