Валери Симеонов за избора на самолети: Позорно и унизително е да промениш условията, за да угодиш на един от кандидатите

Снимка: Архив

Вчерашното решение на парламента да даде мандат за преговори на правителството за закупуване на нови изтребители F-16 от САЩ, разцепи управляващото мнозинство. В студиото на БНТ, лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че не очаква това развитие на ситуацията да се размине без неизбежните съдебни процедури на международно ниво.

Срамни и позорни, определи Валери Симеонов вчерашните дебати в НС. По думите му това е така защото: "Става въпрос за едно предварително обявено приемане на оферти със запитване до държавите, които предлагат тези самолети, с предварителни условия и в един момент работната група, която извършва анализа на предложенията, казва - препоръчваме на правителството да одобри сделката с най-нередовния кандидат, който не отговаря на 4 от седемте условия. Този, който предлага най-голяма цена - по-голяма от тази, която беше заявена, който казва, че няма да спази срока на първите доставки, който не представи пълни технически данни за своя продукт и който не отговаря на условието такъв самолет да има на въоръжения в НАТО.

За Валери Симеонов се прехвърля топката от правителството към НС да промени тези условия.

"С други думи ние се нагаждаме към един от кандидатите. Независимо дали това са великите Съединени американски щати. Позорно и унизително е да промениш условията, за да угодиш на един от кандидатите", каза Валери Симеонов.

Симеонов заяви още, че от НФСБ са имали изключително сериозни съображение да не подкрепят едно такова решение.

"На първо място съображението е, че въздушното пространство се защитава най-успешно с ракети, които са в пъти по-евтини и гарантират много по-сериозна и истинска защита на въздушното пространство."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България