Валери Симеонов: И собственикът на БТВ е офшорка, но някой казва ли нещо?

Снимка: Архив

"Труд" публикува целия разговор с вицепремиера Валери Симеонов по време на днешното му участието в сутрешния блок на БТВ.

Водещ: За много години, не сме се виждали от миналата 2017 г.

Валери Симеонов: За много години.

Водещ: Европредседателство, гарнирано с протести – притеснява ли това правителството?

Валери Симеонов: Не, то по наша традиция все гледаме да си покажем магариите още в първата възможност на целия свят. Знаете, че и деветте протеста, те всъщност не бяха 9, бяха по-скоро 2 и половина, но всичките не са насочени към Европейския съюз или към еврокомисарите, те са насочени към наши вътрешни проблеми. Според мен, въпросът беше просто на показност.

Водещ: Е, добре де, магарии сега, но не можем да ги наричаме така. Нали в демократична държава всеки има правото да протестира?

Валери Симеонов: Абсолютно. Ние това доказахме. Но не мисля, че беше сега момента, защото какво направихме, всъщност натоварихме повече силите на реда – да охраняват от една страна пристигащите комисари, от друга страна – местата за дискусии, нали, на срещите, и от трета страна да се занимават с разнородни протести на различни места в София. Просто…

Водещ: Явно протестите дават резултати /…/.

Валери Симеонов: Всичко това е пари, разбирате ли? Всичко това са пари, разходи.

Водещ: Със сигурност, но като стана въпрос за пари, ето, част от протестите дават резултат, защото полицаите успяха да си извоюват 100 млн. Откъде ще дойдат тези пари при условие, че не са гласувани в бюджета?

Валери Симеонов: На този въпрос ще отговори г-н Борисов, г-н Горанов. Мен не ме питайте.

Водещ: Вие съгласен ли сте?

Валери Симеонов: Не особено.

Водещ: Защо?

Валери Симеонов: Ще имаме още разговори, тепърва ще обсъждаме въпроса на политическия съвет. Вече регулярен съвет, политически, ще се провежда всяка седмица, всеки вторник сутринта между „Обединени патриоти“ и ГЕРБ. Ще обсъждаме и този въпрос, но за мен е изненадваща новината вчера, тази позиция на премиера Борисов.

Водещ: Това означава, че не е обсъдено с вас?

Валери Симеонов: Не е обсъдено с нас.

Водещ: Не е обсъдено с нито един от коалиционните партньори?

Валери Симеонов: Не. Той е само един, така да се каже, „Обединени патриоти“.

Водещ: Да.

Валери Симеонов: Но аз съм леко скептичен, защото там малко ми прилича като наливане на вода в каца без дъно. Има много достойни служители на Министерство на вътрешните работи, но има и прекалено много за … промени трябва да се въведат, за да може да сме сигурно, че държавните, народните, нашите пари ще отидат на място, ще бъдат ефективно използвани. Между другото …

Водещ: Това отново е позната тема – пари без реформа. Няма да има реформа,нее ясно на кого ще се дадат?

Валери Симеонов: Освен това, това си е, откъдето и да го погледнеш, рекет в първия ден на европредседателството. Това си е рекет. Аз не съм, привърженик на тези методи.

Водещ: Те, полицаите, много отдавна казаха, че ще протестират по време на европредседателството, така че не са направили някакъв изненадващ ход и като не получиха достатъчно пари, ето, че ги получиха сега, тук.

Валери Симеонов: Това дали са го казали, или не не мисля, пак повтарям, че вчера беше деня, времето, когато трябваше да се проведе този протест. В интерес на истината не само заплатите на полицаите са най-ниски в Европейския съюз, а на всички държавни служители, включително даже и общински, са най-ниски заплатите. Така че всеки с пълно основание можеше да изкара един билборд и на него да напише нашите заплати са най-ниските. Между другото, заплатите на администрацията в цяла България са много ниски. И не само полицаите имат нужда от повишение на заплатите, имат нужда и социалните работници, имат нужда и тези, които стават в 3 часа, да ходят да проверяват борсите.

Водещ: Е, нали се хвалехте, че при приемането на бюджета, че се вдигат парите за администрацията. Доста пари бяха дадени специално за администрацията.

Валери Симеонов: Да, вдигат се, но… не са чак толкова много, колкото трябва да бъдат.

Водещ: Защо не ги извоювахте?

Валери Симеонов: Изкушенията …

Водещ: Ето, участвате в управлението, защо Валери Симеонов не ги извоюва тези пари, след като смята, че са малко?

Валери Симеонов: Случайно да сте чули, че живеете в най-бедната държава в Европейския съюз? Колкото може – толкова.

Водещ: Ами, ние само това слушаме последните дни. Най-бедната, най-корумпираната. Това означава ли, че след като Бойко Борисов не се е консултирал с вас, нито той, нито Владислав Горанов, че той ви е извъртял за пореден път … ?

Валери Симеонов: Нищо фатално няма в това. Не търсете конфликт. Въпросът ще бъде подробно обсъден във вторник сутринта, така че по-спокойно.

Водещ: Ама то не е ли въпрос на конфликт, не е ли въпрос и на неуважение, ако не са ви питали дали може, или не може да се отпуснат 100 млн.?

Валери Симеонов: Това ние ще го решим. Аз не мога /…/.

Водещ: Не се чувствате извъртян в този случай?

Валери Симеонов: В случая не, защото трябва да се опитаме да разбираме какво е положението на министър-председателя при положение, че полицаите заплашват да блокират основни артерии на София с протести. Неприятно, но все пак е рекет.

Водещ: Много друг важен въпрос дали полицаите се справят? Те искат пари, но най-често коментираната тема е дали има ефективност във всичките пари, които получават полицаите, поне тези, които трябва да разследват убийствата? Убийствата в София и специално показното убийство на Петър Христов, свързано ли е с европредседателството, с разклащане на устоите на кабинета?

Валери Симеонов: Това ще каже следствието …

Водещ: Ще бъде ли разкрито обаче?

Валери Симеонов: След като бъде разкрито, тогава ще се разбере дали е свързано.

Водещ: А след като бъде, а дали ще бъде разкрито?

Валери Симеонов: Аз не мога да гадая сега дали ще бъде разкрито. Дай Боже, да бъде разкрито. Все пак, неприятно е натрупването на доста криминални престъпления, нито едно от които не е разкрито, включително и отвличането, което не трябва да го забравяме, с него започна тази серия, тази неприятна серия. Много така…

Водещ: И стрелбата срещу служителя на НАП.

Валери Симеонов: Да.

Водещ: Не е разкрита.

Валери Симеонов: Това вече е много болезнено, бих казал, в обществен план. Докато случаят с Петър Христов е друг, но тук става въпрос за служител на НАП, който се занимава със сериозни разследвания.

Водещ: Е, казаха, стреляно е срещу държавата.

Валери Симеонов: Така е, точно така.

Водещ: Но с отвличането на Адриан Златков нищо не разбрахме, най-вероятно и с Петър Христов няма да разберем. Какъв е вашият коментар, познавахте ли го?

Валери Симеонов: Е, не можем сега…

Водещ: Познавахте ли го, като приближен на ГЕРБ ли го познавахте?

Валери Симеонов: Не, не го познавам този човек.

Водещ: Политически ли са мотивите за това убийство?

Валери Симеонов: Не мога да гадая. От моя гледна точка, аз, както вижда, така като се запознах с биографията на този човек, по-скоро са, би трябвало да търсим някакви икономически причини, но пак казвам, не съм специалист, за да давам акъл на следствието и на полицията.

Водещ: Добре. Полицията успя да си извоюва 100 млн., а тези, които протестират за Пирин обаче бяха многолюдни. Тези срещу строежа на втория лифт, тези, също които се събраха за подкрепа на втория лифт.

Валери Симеонов: Те бяха доста по-многолюдни, ако имате наблюдения.

Водещ: Кои?

Валери Симеонов: Вторите, които бяха …

Водещ: Вие там ли бяхте?

Валери Симеонов: Естествено, къде да бъда.

Водещ: Бяхте на контрапротестите?

Валери Симеонов: Естествено. Кой е контра и кой е протестът всъщност?

Водещ: Добре, за, вие бяхте за?

Валери Симеонов: Да.

Водещ: Колко хора бяхте /…/?

Валери Симеонов: За развитието на зимния туризъм не само в Банско, а и във всички зимни курорти.

Водещ: Трябва ли екологичният министър, екоминистърът да си подаде оставката, както искат протестиращите срещу втория лифт на Банско?

Валери Симеонов: Не естествено. Откъде накъде. Той даже е прекалено толерантен към тях и прекалено внимателен по отношение спазване на законодателството, а такъв трябва да бъде всеки министър. Мисля,ч е за всички нас върховенството на закона е най-важното.

Водещ: Прие ли се всичко в 12 без 5, както обикновено казваме, по време на празниците, когато …не знам, и хората не са толкова активни, макар че се събраха много хора на протести и тогава /…/?

Валери Симеонов: Три седмици преди 28 се знаеше, че на 28 ще се гледа този въпрос, така че никаква изненада няма, не търсете някакъв задкулисен ход. Няма. Това беше известно, че на 28 ще се гледа плана за управление.

Водещ: Добре де, има толкова други курорти в България, защо не застанете зад някой от тях,а непременно зад …

Валери Симеонов: Зад всички заставаме.

Водещ: Зад Пирин и Банско заставате тука. Това подплатено ли е от някакви други интереси, от интересите на инвеститора?

Валери Симеонов: Не.

Водещ: Защитава ли държавата интересите на инвеститора в този случай?

Валери Симеонов: Държавата в случая трябва да защитава интересите на инвеститора по отношение на изграждането на втори лифт, тъй като там се струпват безобразни опашки, огромни, които отблъскват, отвращават всички хора, които са дошли да ползват този чудесен курорт.

Водещ: Само тези опашки се вадят. Аз пък вчера гледах …

Валери Симеонов: Ами, какво да вадим друго? Малко ли е това 3 часа, да дойде някой от другия край на Европа или пък даже някоя съседна наша балканска държава …

Водещ: Македония.

Валери Симеонов: Да дойде и да чака 3 часа, втори път ще дойде ли? Вие, ако сте, ще отидете ли? Надали. Така че това са туристи за един път.

Водещ: Вчера в един от сайтовете, мисля че беше в лентата, видях снимки на автогарата в Банско, която си беше още с тези старите тоалетни, с едни кранове, завити с парцали, увити около тях, грозна работа. Това ли е пък столицата на зимните ни … на зимния ни курорт, която се превърна в някаква столица на зимните спортове? Смятате ли, че така трябва да изглежда? И само лифтът ли е проблема или и инфраструктурата включително, защото Банско не се слави с най-правите, най-чистите улици може би? Хайде, да не казваме за чисти, но за дупки /…/?

Валери Симеонов: Да, ама не виждам защо е това вторачване в Банско. Банско като всяко населено място си има неговите проблеми. Ако искате да поговорим малко за автогарите например на София, за презастрояването на София. Някак си София винаги се избягва и се заобикаля и от природозащитници, и от медиите. И обикновено всички проверки, и всички неща, някак си, на държавата почват от далечната провинция. Оставете Банско. В момента говорим за концесионната зона, в която стават огромни струпвания, стават огромни опашки, две редици автомобили унищожават природата, карайки на първа и втора скорост, катерейки се 10 км към /…/. Това е проблемът, който трябва да бъде решен, и затова съм се ангажирал с това.

Водещ: А не е ли големият проблем за това, че нямат доверие хората в държавата за това, че този закон ще бъде спазен, че ето, еколозите казват 48% от парка може да бъде застроена. Позволява ли се 48% строителство в него?

Валери Симеонов: Не, това е пълна глупост. Даже не подлежи на коментар. Как си го представяте 48%?

Водещ: Много неща уж бяха обещани, но /…/.

Валери Симеонов: Е, как ще се случи, то няма мераклии за 8% да застроят, вие говорите за 48. Оставете, стига глупости. Това е точно такава лъжа, каквато и легендата за изсичането на вековни гори, като няма такива в концесионната зона. Те са обособени в /…/ резервати и са описани, и са обозначени.

Водещ: Каква е гаранцията, че няма да бъдат изсичани вековни дървета?

Валери Симеонов: Гаранцията е спазването на закона. Никаква друга гаранция не може да има. България все повече става сериозна европейска държава, в която закона има върховенство. В случая с разрешението за втория лифт и промяната на правилника за управление, на плана за управление, извинете, е точно това – спазване на закона.

Водещ: Казахте обаче държавата трябва да застане зад концесионера и да бъде построен втори лифт. Знае ли каква е собствеността държавата на този имот, кой инвеститора знае ли?

Валери Симеонов: Да, знае се инвеститора. Фирмата е известна, няма да я назоваваме тука.

Водещ: Така.

Валери Симеонов: И аз не виждам нищо притеснително. Както не виждам нищо …

Водещ: Стигна ли се обаче до офшорка, стига ли се до един безработен грък?

Валери Симеонов: Знаете ли, регистрирането на фирма в офшорна зона не е престъпление. Разрешено е и това се прави обикновено да се икономисат данъци, най-вече данък печалба. Всички останали данъци се плащат в България. Така, както например, доколкото имам информация бТВ е регистрирана в Бермудските острови, но мисля, че си плаща данъците. Не знам, вие плащате ли си данъците?

Водещ: Всеки си плаща данъците в България, ако не си ги плаща, държавата мисля, че ще влезе в ролята си на това да санкционира някого, нали така?

Валери Симеонов: Така стоят нещата и с тази фирма. Между другото, ако мога да отговоря на първия въпрос, на който частично само отговорих, свързан с планинския туризъм, задачата на държавата е да разработва и другите – най-вече Витоша на първо място, тази чудесна планина, която създава условия също за планински туризъм…

Водещ: И в Родопите има възможност, нали така?

Валери Симеонов: Родопите, знаете Перелик, имаше голям план за Перелик. Пампорово също има условия за разширяване, Чепеларе, Гела, Стара планина.

Водещ: Някак си държавата не е толкова съсредоточена там.

Валери Симеонов: Недейте да обвинявате държавата. В случая има една много сериозна, остра съпротива на „Зелените“, която е добре организирана още от края на 90-те години и която е успяла да наложи промени в законите, така че да ограничи зимния туризъм. Знаете ли какъв глупав текст има в Закона за горите? Той не е глупав, той е много коварен и е силно рестриктивен. Този текст забранява изграждането на спортни съоръжения, разбирайте лифтове, без да се промени предназначението на земята под този лифт или под влека. А това е въпрос на многогодишни терзания, на много пари, силно забавяне във времето. От друга страна, за далекопроводи не е необходимо да се променя предназначението. Така че една от първите задачи сега, в тази година, ще бъде да внесем и ще го направим ние, нашата политическа сила „Национален фронт за спасение на България“ през групата на „Обединени патриоти“ в парламента, ще внесем предложение за отпадане на този текст, който ограничава изграждането на спортни съоръжения.

Водещ: Ако протестите продължават и те са все по-многолюдни и все по-многобройни, смятате ли да отстъпите от решението си?

Валери Симеонов: По никакъв начин. Протестите се правят в София, протестите се правят от софиянци.

Водещ: А, не, имаше и в други градове.

Валери Симеонов: Така ли?

Водещ: Така казаха. Имаше и в други градове.

Валери Симеонов: Да, видяхме ги колко са в другите градове. Добре би било да бяхте снощи, да видите, че ставаше въпрос за един митинг над 5 000 човека, дошли всички, голяма част, от пиринския край, но искам да ви кажа, че имаше …

Водещ: Да не се замерваме с бройки, защото едните казват 5, другите казват 10.

Валери Симеонов: Ами, вие започнахте сега. Какво щяло да стане, ако са многолюдни протестите. Еми, то може да има всякакви протести с всякакви искания. Такива са например тези протести за повишаване на заплатите. Трябва ли държавата да се съобразява с абсолютно всички искания. Това означава…

Водещ: Не, защото е минал номера на полицаите, ако можем така да се изразим, значи всеки може да излезе и да протестира за повече пари, не е ли така?

Валери Симеонов: Така е, но това може да доведе до фалит на държавата и аз не мисля, че това е държавноотговорната политика. Държавноотговорната политика …

Водещ: Не се ли противопоставят отново и полицаите срещу пенсионерите или срещу /…/?

Валери Симеонов: Не, никого срещу никого не трябва да се противопоставя. Въпросът е да се осигури нормално съществуване при нивото на стандарт на България такова, че работещия човек да може спокойно да изхранва своето семейство. Това е целта.

Водещ: Кой дава гаранция…

Валери Симеонов: Не трябва да мерим дали са по-малки нашите заплати от тези в европейска държава или са по-високи. Ние трябва да гледаме до колко е възможно да се издържа човек.

Водещ: Кой дава гаранция, че ако законът не бъде спазен и в Пирин се случат отново поредните, как да кажем, да не презастрояване, злоупотреби или пък нарушения на закона, кой тогава ще отговаря? Министърът ли ще е виновен…

Валери Симеонов: Институциите.

Водещ: Институциите пак е прекалено общо.

Валери Симеонов: Не е прекалено общо.

Водещ: Пак е общата безотговорност.

Валери Симеонов: Какво искате да ви кажа? Бойко Борисов ли искате да чуете или Валери Симеонов, или нещо друго?

Водещ: Ми, ангажирайте се лично.

Валери Симеонов: Аз се ангажирам.

Водещ: Значи да търсим вас, ако нещо нередно се случи?

Валери Симеонов: Това звучи малко повърхностно.

Водещ: Защо да е повърхностно?

Валери Симеонов: Защото е така. знаете ли, аз се ангажирам, аз съм се ангажирал с тази кауза за втория лифт, аз съм се ангажирал с това, ще продължавам да настоявам. Сега ще притискам инвеститора да извърши изграждането на този лифт час по-скоро. Дай Боже, след 2 години да се поздравим тук с работещ такъв лифт. Но също така …

Водещ: Вие ще го притискате?

Валери Симеонов: Да, просто имайте предвид, че тези промени, които ги правим сега през Министерския съвет, всъщност ги правим в посока на това да се разреши и да се изгради час по-скоро с пълното съдействие на държавните институции такъв втори лифт. Но също така ще съблюдавам и за спазването на екологичното законодателство.

Водещ: Вие лично се ангажирате?

Валери Симеонов: Лично се ангажирам.

Водещ: Пак ще ви търсим тогава /…/.

Валери Симеонов: Заповядайте.

Водещ: Ако нещо се случи в следващите 2 години, би трябвало да сте управляващи, ако нещо не се разпадне. Мислите ли, че ще се запази коалицията?

Валери Симеонов: Засега нямам притеснения за коалицията.

Водещ: Вотът на недоверие притеснява ли ви?

Валери Симеонов: Не, не. Той е лишен от основание. Той няма аргументи този вот.

Водещ: Има един основен аргумент – корупцията.

Валери Симеонов: Само че няма никакви …

Водещ: Те, БСП, сигурно ще извадят някакви факти.

Валери Симеонов: Е, защо не извадиха, когато повдигнаха въпроса за вот преди два месеца? Защо сега изведнъж започват да говорят за серията от убийства, които се случиха буквално в последната седмица или 10 дни, а когато говореха за вот ги нямаше тези обстоятелства, така че искането за вот беше лишено от основание.

Водещ: Те заедно и с ДПС щяха да внасят този вот, но се оказа, че /…/.

Валери Симеонов: Щяха, не щяха, виждате, че всичко е изсмукано от пръстите и лишено от основание.

Водещ: Как коментирате думите на Доган за това, че само и единствено в момента ГЕРБ може да управлява?

Валери Симеонов: Няма да го коментирам Доган.

Водещ: Съгласен ли сте с него?

Валери Симеонов: Казах няма да го коментирам Доган.

Водещ: Защо?

Валери Симеонов: Защото нито го уважавам този човек, нито смятам, че е кой знае какъв политик, изразил съм вече мнение по въпроса.

Водещ: Всички казват, че това е най-мъдрият политик в България?

Валери Симеонов: Това не означава, че аз трябва да съм съгласен с всички, пък и не е вярно, че всички го казват.

Водещ: Голяма част.

Валери Симеонов: Е, да, ама има хора, които пък го познават, и други приказват.

Водещ: Какво приказват?

Валери Симеонов: Че доста отдавна е аут от политиката. Не поради политически, по-скоро по личностни съображения.

Водещ: Защо?

Валери Симеонов: Не влизам, не влизам в детайли, не искам да го коментирам.

Водещ: Не искате да коментирате.

Валери Симеонов: Толкова бели е направил на България, че просто не мисля, че трябва да се връщаме пак към него.

Водещ: Волен Сидеров беше тук в началото на годината, точно на 2 януари, каза стига с лифтовете, стига с плажовете, давайте да решаваме основните проблеми на държавата – скъпата вода, полицаите, които липсват по селата, нали имаше и такива обещания, те случват ли се сега? Повече от половин година след началото на управлението.

Валери Симеонов: Председателят на парламентарната група „Обединени патриоти“ е абсолютно прав и абсолютно прав е в началото на годината.

Водещ: Той дава ли ви контра сега със „стига с тези лифтове, стига с тези плажове“?

Валери Симеонов: Той да постави по-стратегически нещата. Недейте забравя, че аз съм в изпълнителната власт, имам конкретни ангажименти. Аз работя по конкретните си задачи. Така че ние работим в един перфектен синхрон тримата лидери на партиите в „Обединени патриоти“.

Водещ: Няма противоречие, така ли?

Валери Симеонов: Не. Колко и да ви е тъжно, няма.

Водещ: Защо да ние тъжно? Това са си ваши работи.

Валери Симеонов: Ами някак си /…/ очакване, нездраво задавате въпроса.

Водещ: „Стига лифтове, стига плажове“ означава ли, че Валери Симеонов отново ще го видим в активния летен сезон по плажовете и по дискотеките да обикаля и да спира музиката?

Валери Симеонов: Ще го видите там, където има проблеми за решаване и където няма достатъчна смелост на институциите да пристъпят към тяхното решаване.

Водещ: Смело ли беше решението на ГЕРБ във връзка с концесиите на плажовете, защото там еднолично използвахте думата „Извъртяха ни“ с ДПС обаче, много знаково заради концесиите.

Валери Симеонов: Така стана. И този въпрос, тази тема не е затворена. Подлежи също на обсъждане и една промяна в този /…/

Водещ: Не е окончателно, така ли е? Или може да се отвори тази глава?

Валери Симеонов: Аз лично ще настоявам това да бъде променено.

Водещ: Ето, „Не виждам съдействие на Борисов по отношение на реализацията на втория лифт“. Това е друго обаче, колеги.

Валери Симеонов: Това е казано преди решението на 28-ми.

Водещ: Точно така. Вие не искахте да го виждате тогава.

Валери Симеонов: Ами мисля, че има някакво основание. Имахме предварителни договорки, които не бяха спазени.

Водещ: Извихте ли му ръцете?

Валери Симеонов: Не, недейте така. Всичко това е в миналото, нека да гледаме към по-позитивни неща в бъдещето. Имаме сериозни задачи, свързани с Европредседателството. Така че мисля, че трябва да си помагаме всички ние.

Водещ: Много от анализаторите казват, че ако има протест, ГЕРБ гледа да го потуши. Или Бойко Борисов гледа да го потуши. Ако вие протестирате еднолично в коалицията, това означава ли, че удовлетворявайки /…/

Валери Симеонов: Оставете тези неща в миналото.

Водещ: Ще извие ръцете на Бойко Борисов?

Валери Симеонов: Мисля, че трябва да гледаме напред.

Водещ: Получихте ли подарък с „Раковска“ 134? Кога се нанасяте там?

Валери Симеонов: Ами то не е подарък. Аз трябва да ви кажа, че до момента единствената партия, която вече трета година е в Народното събрание, която нямаше един квадратен метър държавна или общинска площ, бяхме ние. Все пак има вече решение на Областна управа, на Министерство на регионалното развитие. Вчера влязохме в тия помещения, които ни са предоставени. Те са в плачевно състояние. Не са ремонтирани от 90-а година, откакто е влязло СДС, така че има един много сериозен ремонт сега да се прави. И чак тогава ще се нанесем. Аз не виждам по-рано от месец-два да се нанесем.

Водещ: А защо точно там? Не можеше ли да друго място?

Валери Симеонов: Ами просто нямаше други места. Не ни бяха предложени други места.

Водещ: Беше ли ви мечта да се настаните точно в тази сграда?

Валери Симеонов: Не, не.

Водещ: Защото все пак тя е знакова за демократичните промени в страната за СДС.

Валери Симеонов: Тя е знакова и за моя живот тая сграда, защото аз съм от първите основатели на СДС-Бургас.

Водещ: Вие?

Валери Симеонов: Да, лично. И първият председател на „Подкрепа“ за Бургаска област. Март месец 90-а година.

Водещ: Защо не останахте в СДС тогава?

Валери Симеонов: Дълга история. Има причини. Няма да ни стигне времето.

Водещ: Със сигурност?

Валери Симеонов: Със сигурност.

Водещ: Комфортно ли ще се чувствате на „Раковска“ 134?

Валери Симеонов: Някъде човек трябва да има възможност да извърши своята партийна дейност. А и е добре, когато имаш достатъчно условия за това. Тепърва предстои да си ги създадем тези условия там.

Водещ: Да разбирам, че ви предстои ремонт?

Валери Симеонов: Много сериозен.

Водещ: Вие преди време, много беше коментирано, не мога да не ви питам, ремонтиране ли е, нови тоалетни ли откривахте, какво беше това с тези тоалетни на границата?

Валери Симеонов: Знаете ли, забелязвам просто една тенденция в отразяването на тази моя активност в бТВ. Още тогава…

Водещ: В бТВ? Навсякъде.

Валери Симеонов: Не

Водещ: Аз имам „Фейсбук“, г-н Симеонов…

Валери Симеонов: Не, не, не.

Водещ: Много упорито беше коментирано.

Валери Симеонов: бТВ.

Водещ: Aз даже не казвам цитатите от тези коментари.

Валери Симеонов: бТВ. Моето мнение е, че се отнесохте тенденциозно. Вие даже надали успяхте да разберете, че не ставаше въпрос за тоалетни. Ставаше въпрос за водозахранване на целия този район, което беше осигурено в рамките на 3 месеца с активното съдействие на Областна управа София и на агенция „Митници“.

Водещ: А защо обвинявате бТВ? Репортажът беше по „Канал 1“.

Валери Симеонов: Защото само това говорите. Сега така поставяте въпроса, като че ли…

Водещ: По БНТ, по БНТ беше.

Валери Симеонов: Добре. Аз се гордея с това, че съм осигурил водозахранването, защото нямаше вода. И затова нямаше тоалетни там.

Водещ: Ами то не е ли срамно изобщо да няма тоалетни?

Валери Симеонов: Да, срамно е. Аз питам, 27 години защо някой друг не го направи? Така че аз се гордея с това, което съм направил, защото не става въпрос за водозахранването само.

Водещ: Имаше коментари, че по времето на царя пак са откривали някакви тоалетни.

Валери Симеонов: Нека да свърша. Калотина, а и на спирка „Калотина“, и на селото също. Така че там има нов водопровод направен, нови помпени станции. И като резултат, и нови тоалетни. Там въобще нямаше тоалетни. Така че продължавайте да се подигравате, все ми е тая. Аз съм си свършил работата.

Водещ: Питаме, защото много подигравки всъщност имаше във „Фейсбук“. Нещо подигравателно да сте чули от мен? Аз просто ви питам каква беше тази история.

Валери Симеонов: Отношението е определено ясно. Благодаря ви.

Водещ: Нещо, което ви оставихме за десерт – оградата. Елена Йончева пак беше там и си е снимала на някакъв паднал участък. Вашият коментар искам сега.

Валери Симеонов: Моят коментар е, че догодина пак ще има паднали участъци в периода на големи дъждове, тъй като това е много насечен терен. А, супер, че показахте снимката. Виждате какво е съборило оградата. Виждате ли за каква стихия става въпрос? Аз не знам, вие сигурно като млад човек, още нямате собственост, но ще си направите, живот и здраве, къща. Някой път вятърът ще събори керемидите и ще трябва да ги сложите керемидите. Разбирате ли?

Водещ: Да.

Валери Симеонов: Това е стихия. Това наистина там е стихия, тъй като наклоните са много стръмни, 60 градусови дерета и виждате, че това са масово дървета и камъни, които са срутили оградата. Това са едни постоянни действия. Някъде оградата се събаря, тя се възстановява. Важното е, че на такива места има денонощна охрана, което г-жа Йончева случайно е пропуснала да…

Водещ: Трябва да го отчетете. По-скоро това е призив към г-жа Йончева.

Валери Симеонов: Че когато отива там, веднага я чакат двама човека с автомати и я питат „Коя сте, каква сте? Покажете си документите“. Важното е, че там е осигурено 24-часова охрана. И знаете ли какво е важното? Че последните 3 седмици нямаме нито един преминал оградата, нито един. Така че тя си върши работа. А такива повреди ще има. Пак повтарям, защото там са такива стръмни дерета, много по-стръмни от това, което отнесе един квартал във Варна. Разбирате ли? Или пък пороите, които станаха в /…/, бяха с /…/

Водещ: /…/ че тук има дървета, които са срутили оградата, ние не можем да очакваме, ако тя беше от бетон, тогава да питаме дали …

Валери Симеонов: Няма по-голяма сила от природата. Така че ще има поражения, теб трябва да се оправят.

Водещ: Да, но казвате, нито един не е преминал оградата. Защо? Защото не сте го хванали, не сме разбрали за това, че е преминал?

Валери Симеонов: Не, не, не. Достатъчно голям опит са натрупали работещите гранични полицаи и представители на българската армия, така че се установява веднага всяко преминаване.

Водещ: Заради оградата, това възпрепятстващо съоръжение.

Валери Симеонов: Естествено, че е възпрепятстващо, не може да го /…/

Водещ: Или заради Турция и политиката на Ердоган. Бойко Борисов беше там. /…/

Валери Симеонов: Не може да се отрече, че има пълно съдействие на турските власти. Но не може а се отрече, че те по ни никакъв начин не могат да спрат всички групи. Това е доста доходен бизнес.

Водещ: За 2018 г. какво си пожелавате, г-н Симеонов?

Валери Симеонов: Здраве и повече позитивизъм в медиите по отношение на действията на правителството.

Водещ: А защо смятате, че пък медиите са негативно настроени?

Валери Симеонов: Аз съм убеден.

Водещ: Напротив. Реално отразя ваме събитията. Хората трябва да преценят дали да ги приемат позитивно или негативно. Благодаря ви за този коментар и за това участие

Стенограма: Агенция "Фокус"

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи