Валери Симеонов обжалвал присъдата си за антиромска реч

Вицепремиерът Валери Симеонов е обжалвал присъдата на Бургаския районен съд , постановена заради реч на омраза. Това каза пред журналисти в Пловдив вицепремиерът Валери Симеонов. Става дума за изявление, направено от трибуната на Народното събрание преди 3 години, отнасящо се до ромите. Чака се насрочване на дата за дело на втора инстанция.

„Това решение не е новина” каза Симеонов като обясни, че то е от 31 юли тази година, но сега се изнася, може би заради посещението на еврокомисаря по правосъдие и права на човека у нас.

„Това са схеми и активни мероприятия. По същата декларация, която съм изнесъл и не се отказвам от нито една дума в нея, аз изрично казвам, че това ще бъде извадено от контекста и ще се припише на цялата ромска общност, а не на отделни хора. Това са постоянни процеси на претенции по отношение на моето поведение”, каза още Валери Симеонов. По думите му решението на съда е извадено от Хелзинския комитет, при положение че не те го съдят, а две частни лица, които дори не са засегнати в декларацията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България