Валери Симеонов: Решаването на парламентарния проблем в Македония си е работа на македонската държава

Смятам, че решаването на този парламентарен проблем в Македония си е работа на македонската държава. Това коментира пред журналисти в парламента съпредседателят на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов във връзка със ситуацията в Македония.

„Според мен тук става въпрос точно за противопоставяне на политическа основа, което прераства в етническо противопоставяне. Аз също съм категорично за териториалната цялост на Македония и за максимално бързото решаване на този въпрос, макар че лично аз съм скептичен, че може толкова бързо да бъде решен. Не мога да дам мнение дали има външна намеса или не. Определено сме свидетели на една активна външна политика на албанската държава, да не кажа и леко агресивна. Това трябва да бъде следено и да не бъде допускано - Албания да си позволява пряка намеса с инструкции и въздействие върху албанското малцинство в Македония“, коментира Симеонов. По думите му това трябва да се контролира и да не се допуска, включително и Европа трябва да бъде нащрек.

Попитан дали е възможно същата ситуация да се повтори и в България, ако ДПС и ДОСТ дойдат на власт, той отговори: „Не, коренно различна е ситуацията тук. Коренно различно е съотношението. По друг начин са етносите, в България в много по-голяма степен са ни приобщени етносите, много по-установен е нормалният диалог. Истината е, че партии като ДПС и ДОСТ пречат за естествената цялост на обществото. Както знаете, винаги сме били против тяхното участие, както в управлението, така и в политиката“. По думите му дейността на "Обединени патриоти" по отношение на отстраняването на тези партии, ще продължава, защото точно те носят в себе си риска от разпалване на междуетнически конфликти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България