Валери Симеонов сравни с Бюджет 2018 с добре аранжирана пица „Калцоне”

Вицепремиерът Валери Симеонов определи бюджета за 2018 година като "богата, добре аранжирана пица „Калцоне”. Той председателства тристранния съвет, на който кабинета, синдикатите и работодателите обсъждат финансовата рамка за следващата година.

По част от социалните мерки бизнес и синдикати има сериозни различия, като например увеличаването на минималната работна заплата до 510 лева и за ръста на минималните осигурителни прагове.

"През 2020 година икономиката ще достигне или дори може да надмине потенциала си за растеж", прогнозира финансовият министър Владислав Горанов

Предвижда се разходите на държавата да се увеличат с почти 4,5 млрд. лева в сравнение с 2017 г. В средата на годината ще има актуализация на пенсиите с под 4%. Залагат се също увеличения на заплатите на учители, военни и полицаи.

Според Горанов, икономиката ще расте плавно в следващите 3 години и ще бъде движена най-вече от вътрешното търсене. Има минимално покачване на цените, добави той. "При допускане, разбира се, за по-високи международни цени на петрола и на енергийните суровини, инфлацията ще остане в здравословните нива между 0 и 2%. Бюджетът ще инвестира в образование, за да се подготвят квалифицирани кадри и да се подпомогне производителността на труда", допълни Горанов.

В края на периода, за който правим прогноза, се очаква да достигнем или леко да надминем потенциала за растеж на българската икономика. Страната ни трябва да е подготвена за това, каза още Владислав Горанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика