Валидираха пощенска картичка и пуснаха юбилейна монета

Сегашният командир на Пункта за базиране Варна кап. I ранг Георги Георгиев при откриване на фотоизложбата във ФКЦ

Във Варна започнаха тържествата за 120-годишнината от създаването на Военноморската база с валидиране на пощенска картичка, с пускане на юбилейна монета, значка и издаване на юбилейна брошура -летопис.

За рождена дата се счита 12 ноември 1897 г., когато с Указ №40 на княз Фердинанд се постановява формированието на морска част във Варна от създадения няколко месеца по-рано военен флот на България на река Дунав в Русе.

"Развитието на Военноморска база Варна, сега Пункт за базиране, е преминавало през различни периоди, по сложен и противоречив път, какъвто е бил и пътят на родината ни. Но от създаването си до днес две неща остават непроменени- районът винаги е бил пристанище на военни кораби и място за здрава военноморска служба. Бойният ни фрот е участвал във всички войни на България".

Това каза командирът кап.I ранг Георги Георгиев при откриване на юбилейната фотоизложба.

Новата монета е изсечена с емблемата на Военноморска база и с всички бойни символи, като тя ще бъде подарена на бивши и бъдещи командири на базата. Досега базата се е командвала от 40 висши морски офицери . Ветеранът сред тях е 96 -годишният адмирал Иван Добрев,с 45 служба във военноморския флот, който пристигна от София за тържествата.

На валидираната пощенска картичка е изобразена още една емблема -фрегата"Смели".

Празникът ще продължи на 16 и 17 ноември с концерт във ФКЦ и тържествено вдигане на знамената в Пункта за базиране, където се очаква да пристигне министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България