Валидираха пощенска марка: „Сто години Леда Милева”

Валидирането на марката „Сто години Леда Милева”: Маглена Константинова, Деян Дънешки, внукът на М. Константинова, проф. Андрей Аврамов, доц. д-р Тодор Чобанов и Юлия Цинзова.

По случай 100-годишнината от рождението на Леда Милева (5 февруари 1920 – 5 февруари 2013) в Американския център на Столичната библиотека се проведе юбилейно тържество, което започна със знаменателен акт: директорът на „Български пощи” Деян Дънешки обяви, че в тяхната представителна поредица „Бележити български творци” от този момент е включена и добре познатата на всички деца авторка на „Зайченцето бяло”. Марката беше валидирана с участието на Деян Дънешки, доц. д-р Тодор Чобанов, Юлия Цинзова, проф. Андрей Аврамов, художничката Маглена Константинова и нейния внук.

В приветствието си доц. д-р Тодор Чобанов отбеляза: „Това е един забележителен юбилей! Леда Милева е определяна още приживе за класик на българската литература, тъй като тя работи в една изключително трудна и отговорна сфера – словото за деца, най-дълбоките води на литературата. Защото детската душевност е от огромно значение за нас като родители. Леда е отпечатана като една детска библия в сърцата и душите на поколения българи. Неслучайно нейните герои са станали нарицателни. За детската литература тя изиграва роля подобна на Иван Вазов в нашата култура. Ще направим акция за предоставяне на нейни книги на детските градини и училища. Наша свещена мисия е всяко дете да се докосне до нейното изкуство”.

Събитието се водеше от издателя Иван Гранитски, който през последните 15 години преиздава цялото й творчество, а публиката имаше възможност да проследи документален филм за живота на великата писателка, дело на нейния племенник проф. Андрей Аврамов. Със свои спомени и оценки за делото й в тържеството се включиха Здравка Евтимова, Бойко Ламбовски, Георги Константинов, проф. Михаил Неделчев и Рандал Бейкър.

„Леда Милева беше вселена. При една наша среща тя ми каза: „Една усмивка на дете е достатъчна, за да започна ново стихотворение. Всеки народ пише думата свобода с кръвта и таланта си. Ако сме умни, ние няма да копираме образци, а ще запазим самобитността на нашата култура, за да я дадем на света” – каза Здравка Евтимова.

В Американския център на Столичната библиотека до края на месец февруари посетителите ще могат да видят изложба, осигурена от Държавна агенция „Архиви”: ценни експонати и артефакти от личния фонд на Леда Милева – оригинални документи, уникални ръкописи и снимки с бележити творци и публични личности, международни награди и отличия, лична кореспонденция, книги с автографи и преводни издания на писателката. На разположение на читателите са и всички нейни издания от фондовете на библиотеката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура