Ванухи Аракелян - Съдията-новатор

Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш, казва героят на Хайтов от "Мъжки времена". Една жена в тога вече 15 г. изпълнява и четирите критерия, управлявайки последователно вторите по натовареност окръжен и апелативен съд у нас. Преди дни Ванухи Аракелян единодушно бе избрана от съдийската колегия на ВСС за втори мандат като председател на Апелативен съд- Варна. Впечатляващ е фактът, че  не тя, а колегите й издигнаха нейната кандидатура след общо събрание.

„Куражът ми да защитя нов мандат дойде, защото мечтите, които искам да осъществя, са на целия екип“, сподели пред „Труд“ след избора съдия Аракелян. Мечтите, залегнали в концепцията й, са споделено управление, намаляване на стреса на работното място, създаване на виртуален медиен център, който да покаже, че съдът не е "черна кутия". За познаващите работата на Ванухи Аракелян тези планове са логични, защото от 2004 г., когато оглави Окръжния съд, тя неотменно работи като новатор. За 10 г. институцията спечели два пъти званието "Съд модел" и стана пионер в прилагането на електронното правосъдие. Аракелян пренесе практиката по-нагоре, след като през 2014 г. стана председател на Апелативния съд. Месеци по-късно първи у нас варненските призовкари бяха оборудвани с таблети и в реално време получаваха задачи и отчитаха свършеното. Системата спести време, пари и игнорира съмненията за немарливост и подправяне на данни. Създаден бе и уеб портал за дистанционни справки по дела в съдилищата от апелативния район, а за да има обратна връзка с обществото, АС- Варна влезе във фейсбук.

Доста преди промените в Закона за съдебната власт Аракелян въведе практиката важните проблеми в работата на съда да се обсъждат на общи събрания. Това е основата, върху която харизматичната ръководителка ще гради през следващите 5 г. споделеното управление, посочено като приоритет в концепцията й. Смисълът му е решения да се вземат с консенсус, а не да се спускат отгоре. "И най-лошата спогодба е по-добра от съвършеното съдебно решение. Всеки колега и съдебен служител с практика има какво да каже. Ако хората знаят, че мнението им е важно, нивото на стрес намалява. При нас той е неизбежен, защото работим с патологията на човешките отношения", твърди Аракелян. Тя е убедена, че всеки шеф трябва да се погрижи екипът му да не "прегори", защото извън чисто човешката загриженост това води до разстройване на ритъма на работа. Затова АС- Варна ще е първият съд -  обект на изследване на стреса. За него няма да се харчат бюджетни пари, а ще се разчита на експертизата на учени и НПО. Крайната цел е да се набележат конкретни мерки за справяне с проблема.

В новия мандат на Аракелян съдът ще стъпи и на медийното поле с виртуален център на сайта си. Той ще е базов за България и ще създава образователни клипове, филми, дигитални брошури. От първо лице чрез езика на новите медии обществеността ще се информира за новини, позиции и оценки на представители на съдебните органи по актуални за всички проблеми. "Правото се родее с писаното слово, но всички сме наясно, че модерните технологии са бъдещето", мотивира се  Аракелян. Самата тя не изневерява на хартията, когато става дума за книги. Съдийката е страстен читател, на нощното й шкафче винаги има 2-3 тома. Преди Коледа обича да препрочита "Гордост и предразсъдъци", а за разказите на О'Хенри твърди, че минават през сърцето й. Харесва книги, в които има история, човещина и доброта, затова е фен на Неда Антонова и Здравка Евтимова. Четивата са най-добрия й антидот. Наравно с тях е само морето, край което коренячката обича да се разхожда и в слънчеви, и в мрачни дни. Където и да пътува, съдия Аракелян винаги се връща с удоволствие в родната Варна.

Фамилията й се заселва в града преди повече от век по време на арменския геноцид в Турция. "Това ме задължава да защитавам завета на предците - да обичам родината и да съм признателна на българския народ", казва Ванухи Аракелян. Сред съгражданите си тя е известна като съдията по мегаделото за фалита на "Варненска корабостроителница". Смазващо сложният процес с хиляди кредитори, в който бяха заложени съдбите на стотици работници, доведе през 2000 г. до ключови промени в Търговския закон. Аракелян пази в кабинета си спомен от него - макет на танкера "Хан Аспарух", подарък от служители на завода. След 30 г. съдебен стаж тя не е забравила  и дело от ранните си години като районен съдия, когато трябвало да разтрогне дългогодишен брак по искане на съпруга. Човекът описал жена си с добри думи, но настоял да се разведе, защото любовта си е отишла. "Писаното право е едно, а да решаваш съдбата на хората никак не е лесно", онагледява отговорността на магистратите Ванухи Аракелян. В кариерата й има само едно отклонение от съда - през 2003 г., когато се кандидатира за кмет на Варна от СДС. Днес е категорична, че този опит я е обогатил със знания за света отвън, но няма да го повтори. Като истински борец, съдийката гони нови цели, които обаче зависят от добрата воля на законодателната и изпълнителната власт. Първата е промени в ГПК, които да позволят изслушването на вещи лица чрез видеоконферентна връзка. Така куп сложни дела ще се решават в срок и с по-малко разходи. Втората е строежът на нова Съдебна палата, каквато Варна чака вече век. Проблемът трябва да се реши, дори и с цената на разумен компромис, оптимист е съдия Аракелян.

 

Отвори арт салон в съда 

Идеите на Ванухи Аракелян не се ограничават само в сферата на управлението. Тя превърна коридора на съда в арт салон. Там свои творби излагат възпитаници на школа "Дедал", в която талантливи деца в неравностойно положение се обучават безплатно по изобразително изкуство, фотография и др. За 2 г. в съдебната галерия бяха представени 8 изложби. В съда гостуват и студенти, които упражняват граждански контрол върху работата на магистратите. Без график те влизат на дела и изказват мнението си в специални карти. Първите 100 оценки са ласкави за качеството на правораздаване, но открояват и болните проблеми - лоша акустика и видимост в единствената заседателна зала.

 

За нея

Земна и искрена духовна личност 

Животът ни срещна по повод една конференция за защита правата и интересите на децата при родителски конфликти и родителско отчуждение. Оттам започна съвместната ни работа. Постигнахме много. Но спечелих и много. Досегът с личността на Ванухи Аракелян e повече от дар. Земна, искрена, точна и изключително духовна личност, в съчетание с дълбок и префинен изказ на словото.

Настя Костадинова, адвокат, секретар на Варненското дружество към Съюза на юристите

 

Показва независимост и воля

Тя има талант за административен ръководител, който трябва да се уважава. Показва изявена независимост, воля за налагане на законността, решителност и готовност заедно с колегите си да утвърждава правовата държава.

Вероника Имова, член на ВСС

 

Познава проблемите и предлага решения

По-достоен кандидат за административен ръководител не съм слушал. Тя познава проблемите на системата и ги дефинира, предлага решения за тях и има подкрепата на колегите си.

Драгомир Кояджиков, член на ВСС

 

Има талант да управлява

Всяка теза, термин или понятие в нейната концепция са изпълнени със съдържание и с лично отношение. Тя има таланта да управлява. С това човешко отношение към хората в системата съдия Аракелян заслужава да е административен ръководител през целия си живот.

Даниела Марчева, член на ВСС

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети