Варна влиза в онлайн платформа за българите в чужбина

Варна ще бъде представена в онлайн платформа Bulgaria wants you, която има амбицията да върне българите от чужбина. Това стана ясно при представянето на приложението пред бизнеса в морската столица.

То е създадено от сдружение "ДНК-Движение за национална кауза" и е насочено към наши сънародници, които са напуснали страната през последните 30 години, обясни инициаторът на проекта и член на ДНК Андрей Арнаудов.

Той се срещна и с кмета на Варна Иван Портних, пред когото сподели възможностите на платформата. "Тя ще стартира през април и ще съдържа видео визитки на петте най-големи града у нас, както и възможностите за професионална реализация и свободни позиции във водещи за всеки регион компании", обясни Арнаудов.

Bulgaria wants you ще дава информация за градската среда и инфраструктура, за наемите на жилища, за училищата и детските градини. На сайта ще бъдат качени и обяви за работа. Целта е всички българи, напуснали страната след 1989 г., да са информирани за възможностите, от които могат да се възползват в родината си. Проучване на сдружението сред 3000 живеещи в чужбина българи показало, че 35% искат или обмислят вариант да се върнат у дома. За да ги улесни, платформата ще предлага и калкулатор, който ще изчислява съотношението между заплатата и стандарта на живот.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони