Варна е домакин на I Световно първенство у нас по пожароспорт за деца

Очаква се дисциплината да стане олимпийска за игрите в Китай след 4 години

България за трети път е домакин на Световния шампионат по пожароспорт, а Варна - на първото у нас Световно първенство с детско участие. Престижното състезание, което ще се проведе до 30 септември на стадион"Локомотив" е под егидата на Международната спортна федерация на пожарникарите и спасителите, на Българската федерация по пожароприложен спорт и на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР, с подкрепата на Министерството на спорта и община Варна.

picture-952Гларусът Пожаролитко, облечен в огнеборски дрехи, е талисман на Световното първенство. В него участват 18 отбора на юноши и девойки на възраст от 13 до 18 години от 13 държави, посочи комисар Тихомир Тотев, шеф на РСПБЗН във Варна.

Състезанието ще се проведе в 4 индивидуални и колективни дисциплини-изкачване на учебна кула с щурмова стълба, 100 м бягане по пътека с препятствия, пожарна щафета-4 X 100, двойно разгръщане на мотопомпа.

Преди старта над 350 участници и екипите им ще дефилират в центъра на Варна до входа на Морската градина, където ще има демонстрация на пожарна и спасителна техника. Там ще бъде показана и изложба с фотографии за 140-годишнината на варненската пожарна служба с автор гл. инспектор Емил Калинов, началник сектор ПБС на летище Варна.

Международната спортна федерация на пожарникарите и спасителите е в преговори с Международния олимпийски комитет в Лозана пожароспортът да стане олимпийска дисциплина, съобщи председателят на Изпълнителния комитет на федерацията Андрей Калинин от Русия.

Очаква се огнеборците да участват на олимпиадата в Китай след 4 години. В момента се изпълняват условията пожароспортът да покрива 3 континента и да го развива за юноши и девойки. Държавите - членове във федерацията са 60, очаква се присъединяване на Индия и Италия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България