Варна е на водоноски 48 часа

Втори ден училищата в центъра са с намалени часове заради сухия режим

Второ денонощие продължава безводието за хиляди варненци, хотели, заведения и училища в града. Сухият режим се наложи заради ремонт на магистралния водопровод, който се изгражда по новия булевард "Левски".

Водата за близо 100 000 варненци беше спряна на 12 декември сутринта и ще бъде пусната в 5 ч. на 14 декември, според последното съобщение в сайта на ВиК Варна. Ремонтът се извършва от фирма "Хидрострой", но е изключително сложен с няколко заварки по новата тръба, която е с диаметър 1 м, обясни за "Труд" шефът на ВиК дружеството Валентин Вълканов. Трябва да се изгради опорен блок, за да издържи тежестта от 16 до 18 тона вода.

Засегнати са жк блокове и обществени сгради в района между булевардите "Христо Ботев", "Мария Луиза", "Осми приморски полк", "Цар Освободител", "Приморски" и улица"Девня", около фабрика "Христо Ботев", в кварталите "Аспарухово" и "Галата", в местностите Лазур, Зеленика и Боровец, в Островната зона, в Морската градина, както в село Звездица. Има и кооперации, които не попаднаха в предупредителния списък за планирания ремонт и се оказаха без запаси.

Бутилките с минерална вода бяха изкупени от кварталните магазини. Още на 12 декември училищата в центъра на града съкратиха часовете наполовина и пуснаха децата, което се повтори и на следващия ден. Без вода останаха забавачки и ясли. Телефоните на ВиК предприятието и на общинската администрация прегряха от обаждания на абонати и родители, а социалните мрежи -от гневни коментари. Шест водоноски са разположени на различни места в безводните райони с капацитет от 1 т всяка от тях, които бяха изчерпани набързо. Според експерти при нормално водоподаване в града консумацията е 600 л в секунда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони