Варна загря кулинарно за новия туристически маратон

Зам.-кметът на община Варна Коста Базитов и шефката на асоциацията на сомелиерите и виноценителите Стеф­ка Свещарова откриха юбилейното издание.

"Виното прави всяко меню специално, всяка маса по-елегантна и всеки ден по-цивилизован." Думите на Андре Симон бяха мото на V юбилейно издание на фестивала "Вино и храна" във Варна, което в продължение на три дни - от 21 до 23 април, събра истинските ценители, провокира туроператори, хотелиери и ресторантьори да обогатят асортимента си преди началото на активния сезон 2017. Над 2000 посетители дегустираха 350 вина от 50 български изби, отделно френски, италиански, южноафрикански, португалски и испански селекции, както и пивки ракии - българска, сръбска и босненска. Три гурме вечери на шеф-готвачи, сред които дори и дванадесетокласник от Професионалната гимназия по туризъм във Варна, създадоха суперизкушения и за най-изтънчените кулинари.

Уличната шатра с уникалното барбекю Big Green Egg („Голямо зелено яйце“), направено от керамика по технологии и разработка на НАСА, в съпътстващия гурме фестивал беше хитът на изложението. То е заимствано от азиатските глинени пещи , които са на повече от 3000 години. Предлаганите три вида бургери - зеленчуков, от сьомга и телешки, бяха само загрявка към най-атрактивната зона "Ресторант"- кът с места за 40 гости за всяка от трите вечери, организирани от Петър Йоргов, председател на Българската асоциация за кулинарна култура и готвач №1 на България за 2009 г.

Седемнадесетгодишният Любомир Раданов с вече спечелени куп награди забърка в първата вечер крем-супа от тиква с еспума (вид крем) от бекон и хлебни трохи с трюфел аромат, екзотично патешко магре с ризото от черна леща белуга, гел от вишна и череша и жу с черен чесън. Той тепърва започва да се произвежда в България - черният чесън се прави за около 30 дни при температура между 70 и 80 градуса, има вкус на карамел и се използва като подправка. Пилешко роле с манатарки предложи в събота вечер шеф-готвач Стоян Пенев, собственик на ресторант за здравословна кухня, а 17-годишната ученичка Мартина Йорданова от варненска гимназия направи засукан десерт - парфе от черен шоколад с теменужки, сладолед от тиква с бейлис.

В неделя гостуваха двамата братя кулинарни майстори - Стоян Кирин, шеф-готвач на "Гранд хотел Варна", и Иван Кирин, който от 9 години ръководи петте ресторанта в голф комплекса "Блек Сий Рама". Те приготвиха фарс от глиган с трюфел и блюда с есетра. Тристепенното блюдо всяка вечер беше предлагано за 25 лв., в които се включват напитки и бутиков хляб.

Трюфелите царуваха на няколко щанда в изложението. Шеф-готвачът от Велико Търново Станимир Радичев произвежда 7 специалитета с тях от краве, козе и овче мляко и сирене. Суровината набавя от български производители в Балкана и с готовата продукция зарежда бутикови магазини и ресторанти в страната. Добри търсачи на трюфели се оказаха съдружници от варненска фирма, които ги изнасят в Италия, Франция, а напоследък и в Китай. Откриват ги със специално обучени кучета край морето, но казват, че да издадат местата с находките си, е все едно да доверят банковата си сметка. Цените на мистериозното уханно злато зависят от добивите и пазара. Зимният бял Tuber Magnatum, който е афродизиак №1, е ударил в края на миналата година 3000 евро за килограм, а черният летен поевтинял до 70-80 лв. Белият Tuber Borchii, чиято миризма наподобява аромата на чесън, държи цена около 200 лв. на килограм. Суджуци и луканки от елени и глигани, уцелени за златни трофеи, се оказаха най-тънките ловни мезета, но и с по-дебели цени . Произвеждат ги в цех до бившата резиденция на Тато в Правец.

На изложението като из ведро се лееше антиоксидантна вода по иновативна технология от Япония, като за устройството най-много поръчки тези дни идваха от Хасково, Първомай и Велинград заради урана, потекъл от чешмите. Интересно е, „че Канген“ водата мие зарзавата от нитрати, забавя стареенето, а редовното й пиене дава прилив на енергия и сила.

Виноценители видяха новото устройство "Коравин", с което си наливат от бутилката, без да я отварят, като съдържанието й се запазва с години, без да се окислява.

Сред уханията на изложението надделяваше ароматът на кафе от първата българска пекарна и на букет чайове родно производство. Техният производител и съосновател на Асоциацията на българските баристи Йордан Дъбов е единственият сертифициран от Европейската асоциация за специално кафе (SCAE) за България и Македония и е член на международното дегустаторско жури, което избира най-добрите кафета в света. Участвал е в конкурсите в Бразилия, Колумбия, Гватемала. След три седмици заминава за Коста Рика, за да участва в оценяването на реколта 2017 на 75 000 фермери и да отсее кафетата в топ 40. Миналата година за първи път в историята на Европа семейната му фирма е откупила цялата продукция на гватемалска ферма - 960 килограма кафе от сорта "Гейша", заел второ място в най-престижната класация. Ценната продукция е транспортирана при засилена охрана до пекарната у нас, а оттам голяма част е изнесена в Япония, Америка и Европа.

Фестивалът "Вино и храна" загря истински Варна за предстоящия туристически сезон. Юбилейното изложение се организира перфектно от Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите, регионалната Черноморска лозаро-винарска камара, Българската асоциация за кулинарна култура и с голямата подкрепа на община Варна. Фестивалът продължава традициите на Първата лозаро-винарска изложба във Варна през далечната 1928 г., провела се в Юнашкия салон, а четири години по-късно в Морското казино във Варна. Морската столица остава в историята като първия курорт у нас, предложил гроздолечение и винолечение. "Слънце, море, грозде" е девизът на града след откриването на първите морски централни бани през 1926 г. - надписът е стоял на входа на Морската градина, за да посреща туристите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи