Варна има значителни ресурси от живителна течност

Слънчевото греене е около 60% от годишната продължителност

На 22 март се отбелязва Световният ден на водата, обявен от Общото събрание на ООН през 1993г. Тазгодишната тема е "Вода за всички! Всеки е важен", посочиха за "Труд"от варненския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/, който е представител на страната в Световната метеорологична общност/СМО/.

Програмата за устойчиво развитие и управление на водите до 2030 г. има за цел осигуряване на достъп до чиста питейна вода на всички хора по Земята, защото днес милиарди живеят без нея и се борят за оцеляването си, а 2,1 милиарда души живеят без качествена питейна течност у дома. Районът на Варна е облагодетелстван в това отношение, тъй като разполага със значителни ресурси от питейна вода. В близост минава река Камчия със средно многогодишен отток от около 21 куб.м/сек, на която са изградени големи язовири. Девненските извори са сред най-големите по дебит на територията на страната, от порядъка на около 3 куб.м/сек, припомнят варненските метеоролози. В Североизточна България са развити двата най-мощни подземни водоносни хоризонти: Неоген-сарматски и Малм-валанжински.

На 23 март е Световният метеорологичен ден, който тази година е под мотото "Слънцето, земята и времето". В метеорологичните станции на НИМХ прякото слънчево лъчение се регистрира със специализирани уреди. Отчетената в станция Варна средна годишна сума часове с пряко слънчево греене е около 60% от максималната възможна годишна продължителност. В зависимост от анализа на получените данни за количество слънчева енергия се определят подходящи места за разполагане на слънчеви електроцентрали.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България