Варна иска да купи Дупката с 43,2 млн. лв. държавни пари

Подводницата "Слава" става частен музей

Община Варна да изкупи с държавни пари дяловете на контролираното от пловдивския бизнесмен Георги Гергов дружество "Централен универсален магазин" АД за 43,2 млн. лв. Това решение гласува след дълъг дебат местният парламент. Целта е общината да си върне терен от 2,9 дка в сърцето на града, популярен сред жителите му като Дупката.

 

%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%b0Грозната язва стои от края на 80-те години на миналия век. Сега парцелът е в активите на "Централен универсален магазин", което смяташе да строи там морски ЦУМ. Под земята обаче бяха открити уникални останки от античния Одесос и проектът замря. От 5 г. местната власт се опитва да си върне имота с идеята да оформи аналог на столичното Ларго - с музей на открито, амфитеатър и подземен паркинг. Съветниците дадоха зелена улица за сделката, въпреки че мнозина от тях определиха цената като многократно завишена. "Нереална е дори за центъра на Лондон", коментира съветникът и бивш транспортен министър Данаил Папазов. "Ако общината не придобие Дупката, има риск там да изникне чудовище", предупреди главният архитект на Варна Виктор Бузев. Сега съдбата на парцела зависи само от държавата, която трябва да осигури милионите за сделката.

С друго свое решение общинският съвет даде безвъзмездно за 10 г. последната българска подводница "Слава" на белославската фирма "Инхом" ООД, която планира да я превърне в частен музей. Строената през 1959 г. "Слава" от 9 г. ръждясва на кея. След като бе изведена от състава на ВМС, тя бе дарена на общината, но в местния бюджет не се намериха пари, за да бъде реставрирана като обществен музей. Превръщането й в частен бе подкрепено от Съюза на подводничарите и ВМС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България