Варна иска да си вземе минералните сондажи

Община Варна внася искане за стопанисване на водоизточниците с минерална вода на територията си. Съветниците от ПК „Собственост и стопанство“ дадоха съгласието си кметът Иван Портних да подаде заявление до екоминистерството за управление и ползване на участъци от находища на минерални води.

Срокът за внасяне на искането е до 31 януари 2019 г., след което до две седмици министърът на околната среда и водите трябва да излезе с решение. Местната власт ще може да управлява изворите за 25 години. А според съветниците това ще помогне за утвърждаването на Варна като дестинация за четири сезона.

Общините от Северното Черноморие отдавна искат да стопанисват този ценен природен ресурс, но до лятото на 2018 г. и преди приемането на новия Закон за водите, нямаха тази възможност, тъй като находищата попадат на територията на няколко общини. Както писа "Труд" във Варна има 28 минерални сондажа от басейните Долна Камчия, Варненски и Североизточен.

Находищата, от които извират целебните води, са на територията на три области и в старото законодателство нямаше предвидена възможност местната власт да кандидатства за отделни сондажи от меганаходищата. Поради това беше невъзможно управлението и ползването на минералните води да бъде предоставено на една община.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България