Варна и Ескишехир ще обменят опит във водното спасяване и кръводаряването

kamakДоброволци от Младежкия Червен кръст във Варна през септември ще гостуват за 10 дни в лагера край 750-хилядния турски град Ескишехир, който местната организация на Червения полумесец е изградила с над 2,5 млн. евро собствени средства. В него почиват деца от бедни семейства и ученици с отличен успех. Българската визита бе договорена при подписването на меморандум за разбирателство между регионалните председатели на двете хуманитарни организации във Варна и Ескишехир Илия Раев и Юксел Гиргин.

Документът предвижда съвместна работа по проекти на ЕС, сътрудничество при бедствия и активни контакти между младежките структури. "Искаме да се възползваме от варненския опит в областта на водната спасяване, да усвоим Вашата методика за обучение на спасители, която е световна призната", заяви Гиргин. А Илия Раев призна, че мечтае кръводаряването у нас да достигне нивото на ефективност в южната ни съседка. Там няма дефицит на кръв, а събирането и съхранението й е възложено на Червения полумесец, който снабдява болниците, уточни Гиргин.

Водената от него делегация изненада домакините с интересни подаръци - ръчно направени сувенири от специален камък, който се среща само в района на Ескишехир и има антистресов ефект.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България