Варна откри лято 2017 в Нощта на музеите

Николина Ангелкова

Рекордните 2800 полета приема морското летище тази година

Варна откри летния туристически сезон в Нощта на музеите в емблематичните за историята й Римски терми. Символичният старт беше  даден от двама министри –на туризма Николина Ангелкова, и на младежта и спорта Красен Кралев, от кмета на града Иван Портних и областния управител Стоян Пасев, както и от  генералния консул на Руската федерация Сергей Лукьянчук и председателя на БХРА Благой Рагин.

Прогнозата за сезона е за ръст между 7 и 10% спрямо 2016 г. По данни на министерството на туризма през миналата година във Варна са пристигнали над 1 100 000, 5.5 милиона са реализираните нощувки, припомни министър Ангелкова. 2800 полета приема за 2017 г. летище Варна и има амбициозната задача да посрещне над 2 млн.пътници , с над 20% нискотарифни полети, като това ще позиционира града на туристическата карта на Европа, посочи директорът на аеропорта Димитър Костадинов.

Според Благой Рагин Варна е не само морска, но вече и административна столица със специален десант на министри, депутатите и браншовици за откриване на летния сезон. С нискотарифните полети Варна удължава сезона. След пускането им до София  има 40 % ръст целогодишно на туристите в столицата, даде пример Рагин.

„Римските терми са едно от знаковите места в нашия град, които го правят разпознаваем на световната културна карта, заедно с най-старото обработено злато, с невероятния Аладжа манастир, с уникалната каменна гора Побити камъни, с красивите ни курорти. Съвсем скоро ще отбележим и един голям юбилей – 60 г. от създаването на Златни пясъци. Гордеем се с древната история на Варна, гордеем се и с младежкия дух на нашия град. И точно тази невероятна симбиоза – от достойно минало и енергично настояще, ни донесе голямата титла Европейска младежка столица!”, заяви в словото си кметът Иван Портних.

Доброто настроение на гостите дойде и с изпълненията на българската джазпевица Хилда Казасян.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България