Варна очаква три круизни посещения през октомври

Трета година има отлив заради геополитическите процеси в Черноморския регион

След три години на голям отлив в Черноморския регион заради геополитическите процеси круизният сезон във Варна реално ще започне и ще свърши през октомври.

В началото на лятото пристигнаха само частна супер яхта и луксозен ветроход. Очакват се три посещения на големи пасажерски кораба, каза за "Труд" шефът на Морска гара Александър Аврамов.

Първият лайнер за този сезон ще бъде PRINSENDAM, плаващ под флага на Нидерландия, който ще акостира на 20 октомври. Пасажерът е с дължина 204 метра и широчина над 32 метра и е посещавал варненското пристанище. Очакват се над 700 пътници, които ще се докоснат до историята и забележителностите на морската столица. Според заявките през три дни трябва да пристигнат още два кораба. Очаква се на Морска гара да акостира GOLDEN IRIS с близо 1000 пасажери на борда. 165-метровият пътнически кораб ще посети пристанище Бургас след Варна. Той е построен през 1977 година и плава под флага на Панама. Последният кораб се очаква в края на октомври.

Има много голям интерес от круизните компании към Варна, Бургас и Несебър, но ако един кораб не посети Одеса и Истанбул, не идва, коментира Аврамов. Той припомни, че преди проблемите в региона Морска гара-Варна е посрещала обикновено 10-20 кораба през сезона. А в рекордната 2014 г-36 пасажери, при планирани двойно по-малко. Заради събитията в Крим, които започнаха тогава, компаниите пренасочиха корабите си от Одеса към нашите пристанища.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България