Варна посреща круизни кораби през 2020

Два пъти ще посети града тази година лайнерът „Аzamara Jorney”

Варна очаква 6 посещения на големи лайнери тази година, което е знак, че круизният туризъм се завръща в Черно море. Това съобщи за „Труд” шефът на Морска гара в града кап. Александър Аврамов.

Сезона ще открие на 13 май 12-хилядитонният американски „Одисей на Егея”, който за първи път ще акостира във Варна с близо 400 пасажери. Той ще направи второ посещение през октомври. Два пъти ще посети града и лайнерът „Аzamara Jorney”, веднъж ще акостира на Морска гара и „MS Krauniris”, а през юни френският „Ле Буганзвиле”. Освен него останалите плават под удобния малтийски флаг и водят между 400 и 1400 богати круизни туристи от цял свят. За 2021 г. вече има заявки за 6 пасажерски посещения на кораби във Варна.

Заради усложнената геополитическа обстановка в предните две години имаше сериозен отлив на круизните посещения от Черно море, не само във Варна и Бургас. Тогава големите пристанища като Истанбул и Одеса записаха само по едно посещение на година, което е прецедент в историята им, коментира кап. Аврамов.

Рекордът за Варна беше през 2014 г., когато посрещна 36 кораба-заради кризата в Украйна големите компании пренасочиха плаващите дворци към нашия бряг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони