Варна посреща праправнучката на Гарибалди

С автентично гарибалдейско знаме и уникален портрет с автограф от собствения си фонд Музеят на Възраждането във Варна ще изненада праправнучката на Джузепе Гарибалди -Анита Гарибалди.

85- годишната дама идва на тридневна визита в морския град по покана и инициатива на музея, който реди голяма изложба, посветена на италианския революционер. Специални пана ще представят 15-16 българи, които са оставили ярка диря в бойните действия за обединението на Италия. Посещението се осъществява благодарение на почетния консул на Италия Антонио Таркуинио и шефката на Музея на Възраждането Мариана Николова.

Връзката на Гарибалди с Варна е всъщност топлото му приятелство с капитан Петко Войвода, под ръководството на който българи и италианци се сражават заедно в Критското въстание през 1866 г., припомни Николова. Наследничката на Гарибалди ще донесе негови вещи за изложбата- оригиналната му червена риза и знаме на Кралство Сабалдо, свързано с обединението на Италия. Анита Гарибалди пристига във вторник във Варна заедно с президента на асоциация "Хиляди жени" Мария-Кристина Романо.

В програмата им е предвидена среща с кмета на града Иван Портних, посещение на Икономическия университет и морската Алма матер, както и срещи със студенти. Анита Гарибалди е поканена да разгледа Археологическия музей с най-старото обработено злато на света, Римски терми, а е проявила интерес да види и най-старите български столици Плиска и Плеслав.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България