Варна събра 498 000 лева от Синята зона

Около 6000 автомобила паркират дневно в „синята зона“ във Варна, обособена между бул. “Христо Ботев“, бул.“Мария Луиза“, бул. “Осми приморски полк“, бул. “Цар Освободител“, бул. “Приморски“ и ул. “Девня“. Събраните средства от старта на зоната са около 498 000 лева, което включва сумите от кратковременно паркиране и абонаменти на живущи и юридически лица, съобщиха от общинското предприятие „Общински паркинги и синя зона“.

Работното време на зоната е от 9:00 до 19:00 часа, през уикенда и в празнични дни паркирането е безплатно. Таксата за престой е 1 лев на час. Плащането може да бъде чрез sms, мобилно приложение или плащане в брой в търговски обекти, намиращи се в обхвата на зоната.

Мобилното приложение – Виртуален паркинг метър, може да бъде изтеглено от сайта на общинското дружество – www.varnaparking.bg. Операцията е еднократна и методът на плащане се запаметява автоматично.

Единствено мобилното приложение дава възможност да се заплати и половинчасов престой на цена 50 стотинки. Също така могат да се запаметят на различни автомобили за бърз достъп. Системата изпраща и предупредително съобщение 5 минути преди изтичане на периода на паркиране.

Друг начин за заплащане е чрез изпращане на съобщение. Клиентите на българските мобилни оператори изпращат SMS на номер 1352 с текст – номера на автомобила.

Таксуването на паркиране с SMS е за един час. Цената за едно съобщение е 1 лев плюс стойността на SMS към мобилния оператор. Успешно заплащане се счита за извършено, когато клиентът получи обратно потвърдително съобщение. Системата изпраща и напомняне 5 минути преди изтичане на периода за паркиране.

Третият начин за заплащане е в брой и се извършва в търговски обекти, които са отбелязани със стикер, на който е изписано на български и английски език „Тук можете да платите кратковременно паркиране "синя зона". Цената е също 1 лв. на час.

Паркирането в „синята зона“ е разрешено до 3 часа. При достигане на максималния период, системата няма да приема и таксува опити за последващи заплащания и клиентът трябва да премести своя автомобил извън обхвата на зоната. Нов тричасов престой може да започне след като изминат 30 минути от изтичане на предходния.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони