Варна с рекордни постъпления от курортна такса

unnamed-4

Рекордни постъпления от туристически данък отчита община Варна. До края на октомври в местната хазна са влезли над 4 089 000 лв. при заложени за годината 4 млн. лв. Преизпълнението се дължи на най-успешния от години насам летен сезон.

Само до края на август в града и курортите на север са били реализирани 4 577 446 нощувки - с 24% повече от миналата година, а до 23 октомври летище Варна отчита ръст на пасажерите от 21%. Най-многолюдните гости на Варна това лято са били германци, румънци, поляци и руснаци, като за първи път в челната петица влизат и иранци. Заради завишения интерес към СПА-ваканциите сезонът продължи чак до края на октомври. Символичният му финал бе даден на стилна церемония в Градската художествена галерия, на която за първи път общината даде награди на най-успешните представители на туристическия бранш.

Туроператор на 2016 г. стана Калин Сутев, агент на гиганта "Дер туристик", реализирал най-голям брой записвания от Германия, Австрия, Щвейцария и Люксембург. "Тази година имахме 8% ръст на гостите от Германия, които почиваха от 30 април до 28 октомври. Догодина очакваме още поне още 8% увеличение", прогнозира той пред "Труд". "Немците вече предпочитат нашето море пред турските курорти, затова е нужно да развиваме висококатегориен продукт. Бъдещето на Златни пясъци е в 4-звездните хотели", посочи Григор Фиданов, който бе обявен за хотелиер на годината. Почетни плакети от общината получиха още Орлин Попов, собственик на веригата "Хепи" - за най-добър ресторантьор, и Георги Щерев, председател на Съюза на хотелиерите на Златни пясъци - за гражданска позиция по въпросите на туризма. Полина Дочева, главен мениджър на 5-звездния градски хотел-галерия "Графит", грабна дебютния общински приз за млад предприемач в туризма.

"Положихме много усилия, за да направим Варна по-красива и удобна. Догодина за подобряване на градската среда в центъра ще инвестираме още 35 млн. лв. Главната ни цел е морската столица да стане дестинация за целогодишен туризъм", обяви кметът Иван Портних и благодари на събралите се над 150 представители на бранша за успешното партньорство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България