Варна чака "Историческо величие"

Интерактивната изложба започва националното си турне в 27-те областни града

Интерактивната изложба на картини, предмети и съкровища, която беше открита в НДК в началото на месеца, започва своето национално турне "Историческо величие" и Варна е сред първите градове-домакини. От 5 до 9 ноември славното минало на България ще бъде показано в галерия "Графит".

Посетителите могат да участват в различни интерактивни занимания, независимо от възрастта си. Ще могат да видят и пипнат дрехите, които са носели предците ни, съдовете, които са използвали и оръжията, с които са се сражавали в различни епохи. Целта е бъдещите поколения на България да бъдат запознати с величието на страната ни през вековете. Нека знаем кои са българите и да почувстваме гордостта им, давайки живота си за земята, която ги е приютила.

„Да си българин не е етническа принадлежност, а титла, която трябва да се заслужи. Целта на турнето е хората в България да си спомнят, че да бъдеш

български герой, е въпрос на личен избор. Избор, който всички - ние, правим всеки ден. Картините, скулптурите, съкровищата и интерактивни занимания, представени на изложбата, показват с примери от историята, че всичко зависи от свободата на избора ни“, казва Ангел Тодоров -създател и инициатор на изложбата „Историческо величие“.

Турнето се провежда за първи път в България и показва възхода и развитието на цивилизациите по нашите земи. Във всяка изложба са включени исторически картини, съкровища, предмети и литература, които ще бъдат показани във всички 27 областни градове в страната до края на юни 2020.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони