Варна ще има Център за подкрепа на хора с увреждания

Център за подкрепа на пълнолетни лица с увреждания, включително на хора с тежки множествени проблеми, ще заработи във Варна на 1 март 2020 г. Проектът е пилотен за България и се осъществява паралелно в още четири града - София, Пловдив, Русе и Бургас, по ОП "Развитие на човешките ресурси".

За Варна финансирането е близо 1 млн. лв. Със средствата започва ремонт и оборудване на две помещения в кв. Аспарухово. В тях от идната пролет ежедневна грижа ще се предоставя на 30 потребители. Други 60 ще ползват на място или у дома почасова помощ - консултации, профилактика, рехабилитация, специализирана медицинска помощ.

За всички ще бъдат осигурени безплатно транспорт и храна. За първи път ще бъде въведена и услугата "Заместваща грижа", като по график или при спешна нужда потребители ще могат да се настаняват в специално пригоден апартамент за срок до 2 седмици. По план в центъра ще работят 23 души. Дейността му е обезпечена по проекта за срок от 10 месеца. След това ще се търси национално или общинско финансиране, уточниха от местната администрация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони