Варненската опера прави два юбилейни музикални фестивала

dig

Великденските празници започват с премиера на новия мюзикъл "Кой е Големанов?"

Държавна опера Варна прави два юбилейни музикални фестивала през 2019 г. Това са 20-ят Великденски музикален фестивал и 10-ят, известен като "Опера в летния театър", обяви на пресконференция директорът на Театрално-музикален продуцентски център Варна Даниела Димова. Великденският фестивал тръгва на 19 март с премиерата на най-новия български мюзикъл "Кой е Големанов?", режисьор проф.Светозар Донев, музика Георги Костов, текст Иво Сиромахов, диригент Страцимир Павлов, хореограф Анна Донева, сценограф Иван Токаджиев, костюми Анна Мария Токаджиева, а в ролята на Големанов е актьорът Пламен Георгиев.

В 20-ия Великденски музикален фестивал, който продължава до 30 април, са включени още 6 мюзикъла, сред които „Зоро“ за пръв път ще бъде представен с говорни диалози на български език, а песните ще се изпълняват, както и досега, в оригинал на английски и испански език. Публиката ще види още веднъж преди премиерата в "Опера в Летния театър"- „Моя прекрасна лейди“ от Фредерик Лоу, дир. Цветан Крумов, както и спектаклите с участието на Варненската Детско-юношеска опера, с диригент Ганчо Ганчев: „Ани“ , „Сън в лятна нощ“ и „Пук. Лили на морското дъно“.

В Концерта за Цветница Варна ще посрещне за пръв път известния контратенор Джъстин Шюц. Българските изпълнители със световна кариера Иво Станков - цигулка и Лъчезар Станков – пиано също ще музицират с варненските филхармоници, под палката на Мартин Георгиев, диригент в Ковънт Гардън.

10-тото издание на "Опера в летния театър" от 13 до 28 август ще започне с концерт на четиримата италиански тенори Федерико Паризи, Александро Дакриса, Роберто Креска и Федерико Сера. Примиерите на оперното лято ще бъдат„Княз Игор“ от Бородин, диригент Борислав Иванов и „Симон Боканегра“ от Верди. Друга кулминация в Летния театър ще бъде "Тоска" с диригент Михаел Балке, като участие в главните роли са потвърдили световната прима Александрина Пендачанска и най-търсеният съвременен български тенор Камен Чанев.

Опера в Летния театър 2019 няма да пропусне да изненада почитателите си с нови мюзикъли. Предстоят премиерите на “Моя прекрасна лейди“ от Фр. Лоу, реж. Нина Найденова, дир. Страцимир Павлов и „Любовта никога не умира“ от А. Л. Уебър, продължение на „Фантомът на операта“, реж. Светозар Донев, диригент Страцимир Павлов. Ролята на главната героиня Кристин в премиерните спектакли ще изпълнят Илина Михайлова, която ще пее преди това в прощалния концерт на Хосе Карерас в София и Лилия Илиева - и двете познати с изключителните си изпълнения в мюзикълите на Варненската опера от последните години. Третият мюзикъл, който ще има своята премиера в Опера в Летния театър 2019 е „Чикаго“ от Джон Кандър.

В края на пресконференцията Даниела Димова обяви промоция по повод празничния женски месец март двама с един билет в ценовите пояси 20 - 30 лв за всички спектакли на Държавна опера Варна и Драматичен театър "Стоян Бъчваров" до края на април.

Промоцията е валидна при закупуване на билети на 7, 8, 9 и 10 март 2019.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България