Варненската УМБАЛ "Св. Марина" въведе иновативен метод

Екипът, извършил първите дълбоки мозъчни стимулации в УМБАЛ "Св. Марина"

Лекуват пациенти с Паркинсон чрез дълбока мозъчна стимулация

Иновативен метод за лечение на пациенти с болест на Паркинсон бе въведен във варненската УМБАЛ "Св. Марина". Мултидисциплинарен екип от лекари, обучен в швейцарската Inselspital Hospital в Берн, извърши дълбока мозъчна стимулация на трима пациенти с напреднал стадий на заболяването. Методът е подходящ и при част от страдащите от дистония и есенциален тремор, уточни проф. д-р Силва Андонова, началник на Втора неврологична клиника.

В "Св. Марина" са въведени специални скали и протоколи, по които се оценяват пациентите, подходящи за лечение с дълбока мозъчна стимулация. С въвеждането на метода клиниката по неврохирургия в УМБАЛ "Св. Марина" покрива цялата гама неврохирургични интервенции, които се правят в света. Дълбоката мозъчна стимулация се прилага при болни от Паркинсон, на които медикаментите вече не действат достатъчно ефективно. Процедурата включва имплантиране на електроди в мозъка. Подкожно те се отвеждат до подключицата, където се поставя пейсмейкър. Електрическите импулси от него се подават към мозъчните структури, за да ги стимулират. 2 до 4 седмици след операцията пейсмейкърът се програмира отново, а пациентът получава устройство за промяна на параметрите на стимулация и се обучава да работи с него у дома. Ефектът може да бъде отчетен само след няколко седмици - качеството на живот на пациентите се подобрява значително и те могат да се върнат към ежедневните си дейности.

Методът е предпочитан, защото е успешен в определен етап от развитието на болестта и рисковете са сведени до минимум, обясниха медиците от екипа. За пациентите с напреднал стадий на Паркинсон и дистония процедурата е безплатна, тъй като от тази година здравната каса напълно покрива скъпите пейсмейкъри.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България