Варненските художници с изложба в Деня на покровителя си - Св.Лука

Над осемедесет автори от различни поколения -утвърдени творци, разпознаваеми имена и художници без свой дебют откриват изложба в Деня на своя светец и покровител Св.Лука в Градската художествена галерия във Варна. Ще бъдат наредени  творби с широки концептуални и тематични търсения, съвременни и традиционни изразни средства и художествени техники, жанрове и сюжети. В пространството на изложбата присъстват творби на  Веселин Начев, Маргарита Денева, Мария Начева - все известни  имена от варненската художествена школа.

Дружеството на варненските художници е основано 16 юни 1943 г. – Деня на Свети Лука – патронния празник на художниците в сградата на Мъжката гимназия с пръв председател Стефан Гадуларов като организация на професионален принцип с 27 членове. На 9 януари 1944 г. се открива първата изложба на Дружеството в залата на Еврейския дом в присъствието на кмета на Варна Петър Стоянов. Следва реализирането на множество общи художествени изложби и изнасяне на беседи в областта на изкуството. С историята на Дружеството на художниците-Варна е свързан Константин Щъркелов, който подкрепя каузата за създаване на постоянна галерия.

Християнската традиция счита Св. апостол и евангелист Лука за първия иконописец изографисал две икони – на Пресвета Богородица с Младенеца и на Светите апостоли Петър и Павел. По този начин поставя началото на църковната икопис, която отстоява изкуството като духовна и естетическа същност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони