Варненският актьор Свилен Стоянов получи „Златна значка”

За своята 60-годишнина актьорът от Драматичен театър „Стоян Бъчваров” Свилен Стоянов  получи почетното отличие на Съюза на артистите в България „Златна значка”. Към колекцията си от награди той прибави и „Златна маска” на Варненския драматичен театър”,  на който е посветил целия си творчески път и е изиграл 103 роли. Свилен Стоянов получи и Почетен плакет на кмета на Варна Иван Портних.

Честването на юбилея стана със спектакъла на Костадин Бандутов "Бащи, лъжи и още нещо" от Рей Куни. Някога актьорът е играл в ролята на сина в него, а сега пресъздаде великолепно образа на бащата, който не иска да го припознае. Представлението се превърна в най-голямото артсъбитие край морето през последните дни, като препълни филиалната зала на театъра.

Актьорът беше поздравен от заместник – министъра на културата Румен Димитров, от всички колеги и свои почитатели през годините. Ето какво написа по този повод във фейсбук профила си българската  поетеса Елка Няголова: „Добрият актьор не е индиго, което само повтаря авторовите мисли. Добрият актьор сам прави внушение, "дописва" текста - с жест, с поглед, с обрат, с перифраза, понякога - с пародия. Добрият актьор е като добрият поет - не разчита само на думите, а и на междудумията, които умее да насити... Добрият актьор не живее извън, а във времето. Той не е безучастна тонколона, която прогласява Доброто или Злото. Той е личност, която има позиция.” Като президент на Славянска академия Елка Няголова връчи  Почетния реверен знак на академията на Свилен Стоянов. Лауреати на този знак са изявени поети, актьори, общественици, режисьори, музиканти и артисти от славянските и неславянските страни на Европа, сред които Евгений Евтушенко, Кшищоф Зануси, Емир Кустурица и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони