Варненският свободен университет въвежда облачна технология на Google

Студенти и преподаватели ще общуват по електронен път

Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" въвежда експериментално облачната технология Google G Suite for Education, съобщиха от висшето училище.

Платформата позволява студенти и преподаватели да общуват активно чрез имейли и споделяне на файлове чрез над 10 000 електронни профила в домейна на университета и с пълен достъп до редица приложения - Gmail, Classroom, Drive, Youtube Live, Expeditions и др. Създаването на университет в Облака е дебютно за страната ни и се реализира в рамките на пилотен проект на ВСУ и Център за творчество обучение, който е единствен партньор на Google за образованието в България.

Облачната технология вече работи успешно в престижни университети по света като Stanford и Cambridge University of Carolina. Въвеждането й ще подобри дистанционното обучение на студентите и ще оптимизира административните процеси, посочиха от ВСУ. В рамките на проекта е предвидено още изграждането на специално пространство, оборудвано с безжично свързани Google Chromebook устройства. То ще се ползва за презентации и лекции.

По силата на подписания между ВСУ и Център за творческо обучение меморандум от март 2020 г. ще започне работа и обучителен център за учители, който ще ползва сертификационните програми на Google for Education.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони