Варненският театър гостува на търновска сцена с „Криворазбраната цивилизация”

С постановката „Криворазбраната цивилизация” от Добри Войников актьорите от варненския театър ще гостуват на сцената на МДТ „Константин Кисимов” във Велико Търново. Спектакълът е създаден за 95-ия рожден ден на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” във Варна и се радва на голям успех в цялата страна. Представлението на търновска сцена ще бъде на 20 октомври от 19 часа.

Режисьорът на едно от най-обичаните български заглавия е Стоян Радев Ге. К. Пиесата, макар и позната на повечето зрители, се радва на нов съвременен прочит. Не е странно, че продължава да разсмива поколения българи с неподправен хумор и вечно актуални недоразумения.

Сценографията и костюмите са дело на Даниела Николчова. В постановката участват актьорите Николай Божков, Гергана Арнаудова, Цветина Петрова, Николай Кенаров, Ина Добрева, Веселина Михалкова и др.

С много смях и забавление обещава да изненада търновската публика режисьорът. „Разглеждам „Криворазбраната цивилизация” през днешната призма най-вече заради копнежа, който тази пиеса носи в себе си. Той е напълно съпоставим със стремежа и на съвременния човек да реализира себе си и децата си на друго, различно, по-добро място. Той си представя, фантазира си, изгражда във въображението си това място като красиво и светло, и никой не може да го осъжда, всички имаме подобни пориви”, споделя Стоян Радев Ге. К.

По думите му „Криворазбраната цивилизация” го вълнува именно заради този копнеж, а не заради заслепението пред чуждоземското. „Персонажите са ми симпатични с надеждата и наивността си, дори ако щеш, със слепотата си. Да, слепота. Има някаква гъста мъгла пред очите им. И е странно, че както тогава, така и сега, ние не се опитваме да разсеем тази мъгла и да прогледнем. Не разбираме, че ако се постараем малко повече, ако вложим малко повече усилие, около нас би могло да стане по-светло.”, обяснява режисьорът.

Представлението на „Криворазбраната цивилизация” от Добри Войников е на 20 октомври в голяма зала на Музикално-драматичен театър в старата столица. От МДТ предлагат пакетна цена от 12 лв. за две драматични заглавия, включени в афиша през октомври – за спектакъла на Драматичен театър - Варна „Криворазбрана цивилизация” и пиесата „Албена” по Йордан Йовков на търновския театър на 24 октомври.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони