Варненски гимназисти отново са първи в конкурс на НАСА

Ученици от варненската Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" спечелиха две първи места в престижния конкурс на НАСА и Националното космическо общество на САЩ за проектиране на колонии в Космоса. В конкуренция с 12 899 участници от над 30 държави в индивидуалната надпревара призьор стана единадесетокласничката Катерина Саматовна с проекта си GENESIS-369, а девет нейни съученици грабнаха първото място в категорията за голяма група с уникалния Град на учените, в който има космически ускорител на елементарни частици.

"Подготовката на този проект отне две години и половина, като участниците преминаха и обучение в ЦЕРН. Там правиха лабораторни експерименти и се запознаха с големия андронен колайдер, за да сътворят своята машина на времето в Космоса. Градът им е нестандартен, много красив и има интересна животоподдържаща система", разказа пред "Труд" ръководителят на варненските таланти доц. д-р Веселка Радева, началник на Планетариума във ВВМУ "Никола Вапцаров".

Деца от нейната школа вече 13 г. участват в конкурсите на НАСА и всяка година печелят призови места. "Обучила съм повече от 2000 "колониалисти", които са като едно голямо семейство. Реализират се в различни сфери, но по-големите винаги помагат на по-малките и всички заедно представят достойно България пред световното космическо общество", добави доц. Радева.

Според нея последната победа е ценна и заради новия регламент на конкурса, според който всички проекти се представят пред журито от Националното космическо общество на САЩ единствено в дигитален вид. Победителите са поканени на Конференция на НАСА за международно комсическо развитие. От 6 до 9 юни във Вашингтон варненските гимназисти ще могат лично да презентират проектите си пред астронавти и световноизвестни експерти. Предстои им да направят постери и 10-минутен филм за бъдещите колонии. "За пътуването отново разчитаме на помощ от МОН и от община Варна, която винаги ни подкрепя. Търсим и спонсори, готови да финансират представянето на талантливите деца на България на авторитетния форум", уточни доц. Радева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони