Варненски лекар обиколи всички международно признати държави в света

Коремният хирург и изпълнителен директор на варненската спешна болница "Св. Анна" д-р Красимир Петров заложи на живот между скалпела и самолетния билет и успя да посети всички 196 независими, международно признати държави в света.

Целта си поставил, когато навършил 33 г. Преди това бил на посещение само в 3 държави в чужбина. Първата била Румъния. Наскоро докторът пътешественик финишира големия маратон в последната държава от маршрута си - Молдова, и шеговито заяви, че е пропътувал разстоянието от 440 км между столиците на първата и последната посетени държави за четвърт век вместо за 25 минути със самолет от Букурещ до Кишинев.

Пътешестването е детска мечта на д-р Петров, захранена от най-ранни години от разказите на баща му, бабините приказки, книгите на Жул Верн и Майн Рид и безброй любопитни четива от култовата в миналото Руска книжарница във Варна. Голямата обиколка д-р Петров започнал с няколко рейса като корабен лекар. Първият бил до Китай. По план трябвало да приключи за 2 месеца, но се проточил цели 7, през които корабът пристанал в 14 държави. Последвали серия от организирани пътувания, алпийски експедиции, екзотични туров.

"В началото водещо е любопитството. После идват туристическата страст, интересът към необичайното и отварянето на сетивата към обаянието на джунглата в Централна Африка, например", споделя д-р Петров.

Според него щастието от всяко пътуване е въпрос на нагласа и настройка на сетивата. "В масовия случай хората са чели за екзотични места и са си формирали клишета, които нямат общо с истината. А тя е простичка: Можеш да обиколиш Африка без двуцифрено число ваксини. Единствената задължителна за Африка и Южна Америка ваксина е тази против жълта треска. Добре е да има и хепатитна, но е под въпрос колко действа тя. Личната хигиена е определяща, включително и за другите паразитни заболявания. Работещата формула е старото колониално правило, че не бива да пиеш небутилирана или непреварена вода и да ядеш сурова храна и необелено растение. Най-сигурната защита срещу малария са ризите с дълъг ръкав и дългите панталони, особено след залез слънце, когато излизат комарите. Това обаче е валидно, ако престоят е под 3 месеца. Ако надвиши този срок, избягването на маларията е почти невъзможно", дава съвет докторът-пътешественик.

За най-дългите си обиколки в чужбина той ползва неплатен отпуск. Над 2/3 от страните е посетил в режим на евтини пътувания - със спане в хостели, евтини хотели и хранене в местни заведения. Така минават визитите му в Южна Америка, голяма част от Азия и половин Африка. В пари този тип пътешествия костват около 2000 долара - за посещение на 4-5 държави. На финала д-р Петров признава, че има дестинации, в които не би стъпил повторно, но с охота би отишъл отново в Африка.

"Природата там, хората и тяхната представа за живота са много различни. Времето там тече различно. Бих се върнал винаги там. Вероятно, защото мотото, по което се опитвам да живея, гласи, че живеем заради грешките, които бихме направили отново", признава хирургът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони