Варненско село посрещна Новата 2018 г.

Близо 400 потомствени казаци във варненското село Казашко посрещнаха на 14 януари новата 2018 г. Във всяка къща край езерото празничната трапеза се отрупва със зеле с джумерки и хрян, баница с риба, домашно вино и ракия.

Още в ранната утрин малки и големи правят обход на селото в кръг, което символизира затварянето на един жизнен цикъл, ръсят жито в дворовете за здраве и берекет. Преди седмица на 7 януари в селото посрещнаха Рождество Христово по Юлианския календар. Тогава редиха Коледната трапеза на обяд с холодец-желирана пача, голубци-сарми и пирог с плодове и риба, припомни кметицата–атаман с чин майор-есаул Гергана Петкова. Тя управлява вече пети мандат Казашко.

Потомствените казаци се заселват на живописния бряг на Варненското езеро преди повече от век. Наричат се некрасовци на името на Игнат Некрасов, който ги извежда от Русия по това време. Основният поминък на старовремците е рибарлъкът. Някога от хубавата рибена чорба тук е хапвал и цар Борис III.

Младите вече не спазват толкова строго религиозните канони, завещани от дедите им – като забраната за пушене, за бръснене на мъжките бради и подстригване на женските коси. Дори храмът в Казашко „Покров на Св.Богородица” е електрифициран, за разлика от староверските църкви в Русия.

Селото се превръща в една от най-красивите вилни места край Варна, а тук има през цялата година стълпотворение от младоженци особено руснаци, които идват да сключват бракове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България