Варненци са с най-големи просрочени кредити

В София средната сума на просрочените задължение е 4467 лв.

Само 20% от хората водят преговори за погасяване

Една пета от лошите платци имат два заема

30% от гражданите със забавени плащания са между 40 и 49 години

Най-големите лоши заеми на граждани са във Варна. В морската столица средната просрочена сума от човек е 5441 лв., като тук влизат основно банкови кредити, бързи заеми и неплатени сметки за телефон. На второ място са софиянци, чиито просрочени дългове са средно 4467 лв., показват данните на една от големите колекторски компании. На трето място е Плевен със средни задължения на човек от 3699 лв.

Основните тенденции на пазара на необслужвани кредити в България са намаляване на възложените за събиране суми от банки и ръст на изкупените от колекторски фирми лоши кредити. „През последната година наблюдаваме сериозен спад в задълженията, които се възлагат за външно събиране. Причините са няколко – желанието на банките да обслужват голяма част от процесите си вътрешно, намаляващият дял на необслужваните кредити, както и продажбата им на много по-ранен етап”, казва Лилия Димитрова, зам.-председател на Асоциация на колекторските агенции в България.

Най-голям дял (30%) от просрочените кредити са на хора на 40-49 години, които задлъжняват със средна сума от 2750 лв. Около 3000 лв. са задълженията на хората между 50 и 59 г., които представляват една пета от всички с просрочени плащания. Дълговете на младите до 29 г. (дял от 7%) и на тези над 70 г. (5%), са най-малки. Средният им размер е е 940 лв. и 1080 лв.

70% от хората изпадат в невъзможност да погасят само едно задължение. Малко над 21% имат по два просрочени заема, докато три кредита имат почти 7% от хората с просрочия. Едва 2% от задлъжнелите лица имат 4 или повече „лоши” заема. От колекторската компания заявиха, че само 20% от хората водят преговори за погасяване на кредитите си, а другите 80% отказват всякаква комуникация с тях. Средно за две години лош платец покрива дълговете си си към колекторската фирма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси