Васил Божков млъква (ОБЗОР)

Отказа да коментира и твърденията на бившия си съдружник Цветомир Найденов

Самолетът му летя от Дубай до Атина

Васил Божков няма да прави изявления пред медиите за неопределен период от време. Това обявиха вчера от пресцентъра на Нове холдинг, след като разпространиха последната му позиция за случващото се.

“Занапред отнасяйте въпросите си към всички замесени представители на властта, политици, институции, правоохранителни органи и държавни учреждения, имащи отношение към темата”, допълниха от пресслужбата.

Както писа “Труд”, срещу Божков и трима негови бизнес партньори бяха повдигнати обвинения за участие в организиране на престъпна група, извършвала изнудвания, данъчни престъпления и опитвала да подкупва длъжностни лица от Държавната комисия по хазарта. Четиримата са дадени за издирване от Интерпол. В ареста за 72 часа е задържан бившият шеф на комисията Огнемир Митев и спецсъдът ще решава дали да го остави за постоянно зад решетките.

Днес стана ясно, че един от основните свидетели на обвинението е Цветомир Найденов, който заедно с баща си и брат си е бил съдружник в Еврофутбол. По две телевизии Найденов обяви Божков за сериен изнасилвач, поръчител на убийства. Каза още и че Божков е подкупвал членове на комисията по хазарта.

“Цветомир Найденов не заслужава въобще да бъде коментиран, - заяви в отговор Божков по телефона пред Би Ти Ви. - Специално с него никога не съм бил в съдружие, а само с баща му, когото намерих пиян на улицата и го направих човек”, коментира Божков. Той отрече да е заплашвал Найденови срещу които водел съдебни дела заради дългове. Частният самолет на Божков, който миналата събота е летял до Дубай, вчера летя от Дубай до Атина, а бизнесменът иронично призова всички да продължават да го следят. И повтори, че няма да се върне в България, за да бъде държан 16 месеца в ареста.

Днес се очакваше от централата на Нове холдинг да бъде иззета безценната колекция от антики на Божков. До редакционното приключване на броя това не се случи.

 

Изявление на Васил Божков:

Нямам неплатени данъци, а съм един от най-големите данъкоплатци у нас

“Налагането на запори на сметки на фирми и частни лица без влязъл в сила ревизионен акт е незаконно”, обяви вчера Васил Божков в позиция до медиите.

“Изземването на имущество на частни лица без съдебно разпореждане е незаконно.

Изземването на предмети със световна културно-историческа стойност от музей без съдебно разпореждане е незаконно.

Изземването на предмети на над 6 хиляди години в торби и чували за боклук е престъпление срещу културното наследство, пряко причинило тяхното унищожаване. Унищожаването на културно и историческо наследство се счита за престъпление по международното право, както и, при определени обстоятелства, като престъпление срещу човечеството.

Предявяването на задочни обвинения с назначени служебни защитници, при положение, че лицето не е непълнолетно или социално слабо и не е било официално призовано, и има свои упълномощени защитници е грубо погазване на правото на защита и е незаконно.

Произнасянето на присъди не е работа на прокуратурата, а на съда.

Произнасянето на присъди от името на прокуратурата в ефира на национални медии е не само незаконно, но е и грубо погазване на конституцията и е характерно за управленията на Нацистка Германия и комунистическия режим в СССР.

До произнасянето на съда не е доказано нито едно от напълно произволно повдигнатите ми обвинения.

Фирмите, свързани с лотарийните игри нямат неизплатени задължения към хазната. Имат, обаче, внесени над 500 милиона лева такси и данъци.

Аз нямам неизплатени задължения към хазната. Но съм един от най-големите данъкоплатци в държавата.

Това са фактите. Всичко останало са спекулации до доказването им в съда.

Призовавам прокуратурата да спазва българските и международните закони и да се въздържа от непремерени и емоционални изблици.

Неуместни сравнения, свързани с пенсионното осигуряване, хипотетични съждения, целящи единствено да вменят вина, не само уронват престижа на самия главен прокурор, но и категорично доунищожават доверието в независимостта на тази институция”, се казва още в изявлението.

 

Министърът на културата Боил Банов:

Колекцията ще се пази в НИМ

Бизнесменът имал разрешение за частен музей от 10 г.

“Ако бъде иззета колекцията на бизнесмена Васил Божков от сградата на “Нове Холдинг”, тя ще бъде съхранявана в депата на Националния исторически музей (НИМ). Картините му ще се пазят в тези на Националната художествена галерия (НХГ)”. Това обясни вчера министърът на културата Боил Банов.

“Там има влагоуловители, поддържа се необходимата температура и помещенията отговарят на всички изисквания”, добави министърът. На журналистически въпрос как точно ще бъдат изнесени антиките от колекцията, той каза, че в археологията има стандарти, които са валидни за всяка една държава. Обясни също, че пренасянето става в специални кутии, в които се изрязва пространство, в което да се поставя експонатът, така че по никакъв начин да не бъде увреден. “Няма бягане от този стандарт”, подчерта Банов и увери, че наши експерти от НИМ и НХГ са посрещали огромни изложби, изпращали са и наши колекции зад грница и до този момент не е имало никакви проблеми по отношение съхраняването при транспортиране на експонатите.

Васил Божков има разрешение за частен музей от 10 години, съобщи Александър Трайков, шеф на Главна дирекция “Инспекторат за опазване на културното наследство” в Министерство на културата. Разрешението за частен музей му дадено през 2009 г., но той стартира само с 212 експонати. От 2010 г. Божков е подал заявление за регистрацията на 2700 антични предмета и към момента те са в процедура на регистрация, обясни още Трайков. “Министерство на културата подхожда изключително отговорно при пренасяне на културните ценности, иззети в рамките на разследването срещу Васил Божков”, увери Банов. По думите му Инспекторатът на Министерството на културата има свои представители - експерти, реставратори, консерватори и т. н., на всички адреси, проверявани от разследващите. “Опитни сме в тази работа и гарантираме, че всичко ще бъде опазено, съхранено, описано, проучено, анализирано, така както подобава с оглед защита на културното наследство”, подчерта министърът и добави, че екипът му се грижи по един и същи начин за всички културни ценности, независимо на кого са собственост.

 

Сийка Милева, говорител на главния прокурор:

Това е хибридна атака срещу прокуратурата от обвиняемия

“Предметите, които се изземват, се изземват по съответния ред в присъствието на най-добрите експерти на територията на България. Това е една хибридна атака срещу прокуратурата от обвиняемия Божков и свързани с него лица, че предметите се изсипват в чували. Предметите не се изсипват в чували, а се изземват по предвидения от закона ред в присъствието, повтарям пак, на най-добрите експерти.

Повтарям, тъй като вчера (в четвъртък) бях цензурирана. Изземват се по реда на Наказателно процесуалния кодекс. Няма такова нещо предметите да се хвърлят по черни чували, каквото излезе по медиите.

Само искам да повторя - вчера бях цензурирана, беше цензуриран говорителят на главния прокурор, беше цензурирана прокуратурата. Повтарям, че прокуратурата знае срещу кого се е изправила, знае, че се изправя срещу тази хазартна организация, която разполага с милиони левове, с които ще опита да се защити и то чрез вас - медиите. Повтарям, чрез вас - медиите.”

 

Колекцията има над 3000 предмета

от 4 000 г. пр. Хр. до 6 в. сл. Хр.

Отказва 1 млрд. лeвa за античните съкровища

Бизнесменът отхвърля примамлива оферта от Лувъра в Абу Даби

 

“Предложиха ми 600 милиона евро за античната колекция преди време, но отказах”, каза Васил Божков вчера пред медии.

Бизнесменът подчерта, че тогава колекцията му е била значително по-малка от днешната, която предстои да бъде иззета след обвиненията на прокуратурата срещу него.

Бизнесменът спести детайлите на офертата. Проучване на “Труд” показа, че предложението е било направено на Васил Божков през 2017 г. от специален фонд от Абу Даби. Тази високобюджетна институция се занимава изключително с купуване на експонати за филиала на Лувъра, открит в столицата на Обединените арбските емирства през ноември 2017 г.

Според български експерти реалната стойност на колекцията от антики на Божков е между 100 и 200 милиона евро. За мотивите на Божков да откаже тройно по-голяма сума може само да се гадае.

Колекция се състои от над 3000 археологически артефакти от различни материали, датирани между 4 000 г. пр. Хр. до 6 в. сл. Хр. Тя е каталогизирана, описана, регистрирана официално, а част от нея е и публикувана в каталог на два езика.

Божков притежава и най-богатата в света сбирка на ритони от бронз, сребро и сребро с позлата. Произведенията са на ателиета от Персия, Мала Азия и Балканския полуостров.

По-значимите групи предмети в колекцията са нападателно и защитно въоръжение, части и украси за конски амуниции, накити и коланни апликации, предмети на бита и култа от метал и керамика, метална и мраморна пластика.

Център на колекцията е внушителна сбирка от съдове от метал - злато, сребро, бронз.

В обособена група са представени сребърни съдове и прибори, както и чаши с различни форми, изработени от сребро, украсени с позлатени сцени.

В колекцията се съхраняват три кантароса (съд за вино в античните пиршества) от сребро с позлата с образа на Орфей. Това са единствените известни до днес изображения на митичния певец върху съдове от метал. Върху една от тях е изписано и името му - Орфей.

 

Хронология на Изложбите

2018 “Златното руно. Пътят на Аргонавтите”, НХГ Двореца

Изложени са 62 експоната - от антични свещени места като Делфи и Самотраки, тракийските царства, земите на легендарните амазонки, Колхида и остров Крит.

2013 “Тракийско злато от България. Легендите оживяват”

В Държавния исторически музей в Москва колекцията участва със 127 експонати, съвместно с предмети от други български музеи.

2011 “Тракия и Древният свят”, НИМ

За първи път се показват 230 уникални тракийски ювелирни предмети.

2010 “Другият музей”

Първа публична проява на учредения през март същата година Съюз на частните колекционери в България с председател проф. д-р Валери Стефанов.

2009 “Спасените богатства на Древна Тракия ”, Москва

Централно място в изложбата е отделено на ритоните, има също златни погребални маски, тракийски накити, апликации от конски амуниции.

2009 “Старостта през Античността”, Ландесмузеум - Бон, Германия

Част от международна тематична изложба с паметници от гръцката и римска древност. Идеята е провокирана от цитат на гръцкия философ Демокрит: “Разцветът на старостта, но това ли е мъдростта...”

2007 “Великолепието на България”

В Европейския парламент в Брюксел, под патронажа на министъра на културата тогава Стефан Данаилов и председателя на групата на либералите в Европейския парламент сър Греъм Уотсън.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България