Васил Божков: Страх ме е да се върна в България, това са репресии

При спецакцията вчера е била задържана неговата съпруга

13 офиса са обискирани при вчерашната акция на спецпрокуратурата, обяви Васил Божков пред БТВ.

В сряда от прокуратурата обявиха, че е издадена европейска заповед за арест на Божков и са му повдигнати 7 обвинения. Самият той определи обвиненията като „несериозни“.

Божков потвърди, че е извън страната и заяви, че се страхува да се върне в България. Уточни, че е в балканска държава, където първоначално пристигнал по работа. "Страх ме е да се върна в България, аз се чувствам застрашен за живота си. Нали виждате, че това са репресии. Даже по комунизма не е било така", каза Божков.

Той подчерта, че Националната лотария е плащала всички данъци, които дължи по закон.

Не знам какво са търсили в в офисите, мислите ли, че има доказателства в тези офиси? Ако наистина се дължат пари, Национална лотария е достатъчно богата, за да ги плати, категоричен беше Васил Божков.

"Нека да не бъркаме търговския закон с наказателното право. Може би г-н Гешев е силен в наказателното право, но не и в търговското", добави той.

"Васил Божков си е платил всички данъци до стотинка. Аз спазвам закона. Ако компанията дължи нещо, ще си го плати. Защо трябва да се вземат парите на работещи дружества и да се арестуват хора, които нямат нищо общо с това", попита бизнесменът и допълни: "Ако г-н Гешев иска да лови престъпници, нека да погледне по-високо от комисията по хазарта".

Шефът на "Нове холдинг" обяви още, че вчера по време на спецакцията в офисите и дома му е била задържана неговата съпруга. "Не знам къде е съпругата ми сега, може да е в ареста още, а може да са я върнали у дома, за да продължат претърсванията", каза Божков.

Той отрече де е предлагал подкупи на длъжностни лица или да се е опитвал да влияе на решенията на комисията по хазарта.

Васил Божков заяви, че до момента никой от прокуратурата не се е свързал с него. "Не съм престъпник, не се крия, ако се стигне до съд, сигурно ще се изправя пред него", каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право