Васил Велев, АИКБ: Информатиците в България получават повече от колегите си в Европа

Завършващите математика, информатика и природо-математически науки имат висока и добра реализация на пазара на труда. Така председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев коментира идеята да се въведе задължителна матура по математика. Той припомни пред БНТ, че подобна практика вече съществува по света.

Завършващите математика и информатика имат сигурни, добре заплатени работи, заяви Васил Велев. Въвеждането на задължителна матура по математика няма да разреши проблема, но ще спомогне за облекчаването му, допълни той.

"Има дълъг списък на професии с липси на пазара на труда, но високоплатените работни места са на тези, които завършват математика, инженерство, природо-математически науки", каза Велев.

Матурата по математика ще помогне да се разкрият заложбите на завършващите в тези сфери, както и въвеждането на извънкласни форми на обучение по наука и техника в училище. Васил Велев припомни, че такъв задължителен изпит по математика съществува на множество места по света. „Това е полезно не само за бизнеса, но и за личностното развитие на хората“, допълни той.

Информатиците в България получават повече от колегите си в Европа, изтъкна Велев. Той напомни, че по-големите компании са поели известна образователна функция.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес