Васил Велев, АИКБ: Определено има „зелен рекет”, той е факт

Васил Велев, председател на АИКБ

„Определено има „зелен рекет”. Той е факт. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев по Нова телевизия.

Преди два дни работодателските организации излязоха с отворено писмо, в което те обвиниха „шепа природозащитници”, че изнудват бизнеса и спират развитието на икономиката на страната с иницииране на референдуми и протести срещу различни проекти.

"Има количествени натрупвания, които доведоха до тази декларация на четирите представителни на национално равнище организации на работодателите, чиито членове създават 86,2 на сто от БВП. Там работят 82% от заетите в страната ни”, обясни Велев.

„Искаме да знаем кой кой е сред зелените, кого представлява, кой, какво и с какви пари им плаща. Ежедневие е да се спират инвестиционни проекти от конкуренцията, като се плаща на самозвани еколози. Ежедневие е да се искат пари, за да не се обжалва даден проект. Не може вълната на популизма да се спират инвестиционни проекти, които са спазили всички закони”, каза още Васил Велев.

„Подземните богатства са собственост на всички граждани на Републиката, те не са собственост на гражданите на определеното населено място, за да може то с референдум да реши дали да се експлоатират или не”, каза още председателят на АИКБ.

„Трябва да се спазват законите, да се прави оценка на въздействието на околната среда и всички други, изискуеми от закона процедури. Ако те са спазени, откъде накъде шепа хора в това населено място ще решават как ще се експлоатират нашите подземни богатства. Нашият интерес е да се плаща разумна, справедлива концесионна такса и да се опазва околната среда, а не да се спира икономическото развитие. Ние също искаме да знаем кой кой е”, коментира Васил Велев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика