Васил Велев: Вдигаме степента на готовност за протести заради цените на електроенергията от американските централи

Васил Велев, председател на АИКБ

Вдигаме степента на готовност за протести от жълта на оранжева. Това каза Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България на пресконференция след среща с омбудсмана Мая Манолова за произвежданата електрическа енергия от американските централи "Марица Изток 1" и "Марица Изток 3".

„Най-вероятно протестите ще се провеждат пред американските централи и пред ТЕЦ-Варна“, заяви той. „В петък в КЕВР беше внесено удостоверение от ТЕЦ-Варна, което накратко можем да резюмираме така: „Искаме и ние като американските централи““, посочи Васил Велев. „За да не ни попитат след време защо не протестирахте за ТЕЦ-Варна, когато подаде заявлението, обявяваме готовност за протест“, коментира той.

„Щетата е 250 млн. лева годишно за регулаторен период. Ако ТЕЦ-Варна замени АЕЦ „Козлодуй“, а то няма кой друг да го замени, тези 250 млн. ще трябва да се надплатят от домакинствата, което ще повиши цената за ел. енергия с 16% за следващия регулаторен период“, изтъкна председателят на АИКБ и уточни, че изчисленията съвпадат с тези на КЕВР.

„Това е нещо, с което бизнесът не може да се съгласи по никакъв начин. Ще използваме всички възможни легални средства да не го допуснем“, посочи Васил Велев. „Следващата степен на готовност е червено, което значи дата за протест“, каза още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес