Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал: Сивата икономика в България намалява

АИКБ представя днес тенденциите в сектора, връчва наградите „Икономика на светло“

„Сивата икономика в България намалява с добри темпове. Това показва и индексът „Икономика на светло“, който се повишава“, обяви пред „Труд“ председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев. Заедно с екип на работодателската организация той ще представи и анализира на пресконференция днес изменението на индикатора в централата на АИКБ, а по-късно вечерта на церемония в „София Хотел Балкан“ ще бъдат отличени водещи институции и личности в борбата с неформалната икономика. Отличията са част от националния конкурс за наградите „Икономика на светло“, на който вестник „Труд“ е основен медиен партньор.

Индексът „Икономика на светло” оценява динамиката на разпространението на официалната икономика.

"С него отчитаме дали светлата икономика нараства или намалява, и когато се променя - дали се променя относително повече или относително по-малко", обясни Велев. През 2015 и 2016 година индексът нараства общо с 4,22 пункта и достига размер от 71,88 пункта.

Наградите „Икономика на светло“ пък са първото по рода си признание за постиженията в борбата с неформалната икономика в България. Събитието популяризира сред обществото както приноса на българските предприемачи, бизнесмени и политици за подобряването и развитието на бизнес средата, така и добрите практики за ограничаване и превенция на неформалната икономика в страната.

Номинираните за наградите „Икономика на светло“ за 2016 г. са в три категории - „за нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата, за личност или организация работила активно за ограничаване и превенция на неформалната икономика и за медия или журналист, допринесли за обществена нетърпимост към явлението.

Сред номинираните са Главна инспекция по труда, Министерството на финансите, НАП, бившият изпълнителен директор на агенцията Бойко Атанасов за „цялостен принос в борбата със сивите практики в данъчно-осигурителните отношения“ и други.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика