Васил Грудев: Не планирам промени в структурата на фонд "Земеделие"

Целенасочени промени, свързани с персонални изменения в структурата на фонда, не планирам. Това каза новоизбраният изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев на брифинг в министерството на земеделието, храните и горите.

„Първите проблеми, които реша, ще са свързани с актуализиране и с въвеждане на по-стегнати мерки относно оторизацията и изплащането, разглеждането на проекти. Още в стъпването на длъжност на министър Танева набелязахме един екшън план, по който да действаме, тъй като имаше определени забавяния в оторизация, в договаряне на различни мерки“, каза той.

Грудев подчерта, че имат до края на годината един много стегнат график, който трябва да бъде свързан с изплащане на средствата от самата програма за „Развитие на селските райони“ и от схемите за директни плащания на площ, където трябва да се финализират всички проверки, така че плащанията да се извършат до края на годината, защото има бюджетни рестрикции, които трябва да бъдат изпълнени от фонда. На въпрос на журналисти дали ще го отдели от министерството на земеделието, храните и горите, той каза, че разплащателна агенция има своята функционална независимост.

„На този етап няма избран заместник за ресора на господин Господинов, така че той ще бъде на пряко подчинение на изпълнителния директор“, поясни той на въпрос дали има избран заместник.

Считам, че трябва да продължим и занапред в този дух на откритост, прозрачност, подобряване на диалога със самите бенефициенти и подобряване на комуникацията с обществеността, заяви Грудев.

Той подчерта, че е необходимо да се внесе спокойствие в системата. „Аз съм човек, който е стар за самата система. Лично аз съм минал през всички стъпала в държавен фонд „земеделие“. В това число съм бил и изпълнителен директор и заместник изпълнителен директор“, каза още Грудев.

„На първо място ще стартираме с това успокояване на системата, защото тя трябва да функционира спокойно, но и прозрачно. Изключително е важно и ще държа на прозрачността в комуникацията и във всички действия на служителите в Държавен фонд „Земеделие“, обясни той.

„Подобен тип акции внасят стрес в системата, но това от друга страна показва, че има неща, които могат да бъдат променени. Мотото ми на този етап ще бъде: „Спокойствие и прозрачност“, каза още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес