Васил Пиронков, превозвач: 80% от автобусите нямат колани

Катастрофа с автобус на магистрала Тракия край Вакарел. Снимка: Цветан Томчев

80% от автобусите нямат колани, заводски не са конструирани да ползват колани. Това стана ясно от думите на Васил Пиронков, председател на Сдружението на автобусните превозвачи. Пред БНР той добави, че автобусите, произведени от 2007 – 2008 г. насам, са с колани.

„Този процент не е повече от 20% от общия брой автобуси, които са лицензирани да извършват обществен превоз на пътници в страната. Каквито и законодателни промени да настъпят в бъдеще, ако нямаме културата ние като пътници да използваме в превозните средства коланите, това не би довело до никакъв положителен резултат“.

Той обясни, че коланите в автобусите са на кръста, заради което не е сигурно, че при автобусната катастрофа на магистрала „Тракия“ биха били полезни.

В Закона за автомобилните превози се казва, че автобуси с курс до 30-50 км. разстояние имат право на седящи и правостоящи, подчерта Пиронков и добави, че това означава, че дори в автобуса да има колани, хората не са задължени да ги сложат, а голяма част ще бъдат и правостоящи.

„Законът трябва да се разгледа много точно, а не заради обществения интерес да направим някакъв популизъм, което няма да доведе до положителен резултат, а ще доведе до объркване – законодателно ще бъде прието нещо, което ще утежни и достатъчно утежнения бранш „Пътнически превози“. Ефектът ще бъде дори отрицателен“, коментира Пиронков и даде за пример видеорегистраторите, които в момента лобистки ще бъдат наложени и това ще затрудни бранша. Той е категоричен, че трябва да се мисли за механизми, които да доведат до подновяване на автобусния парк.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България