Васил Попов - Покорителят на океани 

Във време на скандали с апартаменти, тераси и имоти морето ни напомня, че светът има други измерения, култура и свобода, както и хора, които ги носят. Сред родните магелановци е варненецът Васил Попов, който прекоси с яхта-самоделка три океана, написа книга за околосветското си плаване и планира следващото си. Носител е на най-престижната награда за ветроходство „Златен глобус 2009” заедно с родопчанката Ралица, която е с него в живота и под ветрилата. Книгата му „Следвайки слънцето, 1311 дни в трите океана” се очаква да излезе скоро от печат. 

45-годишният Васил Попов по образование и професия е IT специалист и работи в Централна кооперативна банка. Интересното е, че като останалите българи, обиколили света по море, които са половин дузина, той не е възпитаник на Морската Алма матер, а е завършил Техническия университет. 6 години строи яхтата си в семейното лозе край спирка „Писател” по проекта на Колин Арчър, създаден за дървени лодки в края на 18 в. Но той иска да излее своята от армоцимент. Събира информация, чертежи и помощ от приятели и слага началото є в края на 1999 г., вярвайки че под знака на идващото ново хилядолетие ще осъществи идеята и мечтата си. В тях посвещава и жената до себе си Ралица от Смолян, която става кръстница на яхтата и дава името є „Магнолия”. „Всички пари, които съм имал, съм инвестирал в лодката, защото както казват някои чужди автори, инвестицията в лодка, е инвестиция в начин на живот. А защо е така? Написал съм книгата, за да отговоря на този въпрос- живее се по начин, който на брега няма как да се случи”, казва собственикът на „Магнолия”.

В околосветското приключение от Варна отплават през ноември 2005 г. двамата заедно с Ралица, като в екипажа са още Диан, Калоян, Божидар и Дияна, които обаче след Нова Зеландия се пръскат по чужди брегове. Околосветската обиколка е планирана за година и половина, но продължава 3 години и 7 месеца, с много корекции в първоначалния маршрут и с изобилие от преживявания, както трудни, така и красиви, и екзотични. Настигат ги бури, при най-сериозната от които на границата между Мексиканския залив и Карибско море, северно от Куба, яхтата се обръща с кила нагоре. При пълно безветрие лодката стои на дрейф насред Адриатика. „Плавахме само на грот, защото за предното платно нямахме гик и не можехме да използваме попътния вятър. След Барбадос в Новия свят се заредиха Сент Винсент, Мартиника, Гваделупа, Пуерто Рико, Доминика, четири-пет пъти спирахме на Бахамските острови, докато дойдем до Кий Уест - най-южната точка на Флорида. Тук прекарахме девет месеца - най-големия брегови сегмент, където времето ни изтичаше в грижи по лодката - да се оправи това, което се бе „обадило” по пътя, а така също и в работата за осигуряване на средства за следващите преходи, разказва ветроходецът.

На него с компютърното образование и на Ралица, завършила „международни отношения”, не им пречи на самочувствието да изкарват пари на брега. Тя като сервитьорка в местно заведение, а той да ремонтира яхти на пристанището. Спомня си, че тогава е било времето преди голямата криза и веднага са намирали добра работа. Васил е изкарвал по 15 долара на час и за няколко дни е вземал приличната месечна заплата, която дават в България. Били са за малко в Коста Рика, за да опитат най-вкусните тропически плодове, в Таити почти месец, за да чакат резервни части от България и на палатка да прекосят планината, разпростряла се край столицата Папаете. Срещата с най-голямата екзотика била на Галапаговските острови, където се снимат с голи костенурки. А сериозното изпитание било при преминаване през Аденския залив при това в пика на пиратските нашествия. По това време са отвлечени 50-60 кораба, нападнати са стотици яхти и лодки.

Имахме късмет и малко помощ от патрулиращите конвои на силите на ООН, казва Васил Попов. През цялото време на околосветското плаване животът на него и на Ралица минава в самоделката- плажът, банята са на палубата, цялото домакинство е вътре. За близо 4 години човек свиква с яхтата повече отколкото с апартамента, споделя собственикът є. В лодката има всички екстри - ток, интернет, изцяло използват безплатни комуникации на радиостанциите на къси вълни. В Нова Зеландия остават шест месеца в очакване да отминат силните ветрове и да дойде лятото в южното полукълбо. Васил се хваща на работа като заварчик на 25-метрова лодка, а Ралица в поддръжка на други. Тук се запознават с друг носител на „Златния глобус” хирурга д-р Борислав Пенчев, както и с българин, който е от 3-годишна възраст в Нова Зеландия, но чудесно владее родния език. В далечната страна откриват, че има дори клуб за български танци. Ралица и Васил се завръщат във Варна през юни 2009 г. след изминати 30 000 морски мили. Семейството има след това и по-кратко плаване - за 2 години до Канарските острови и обратно, като на „Магнолия” взема и малкия си син, който при завръщането става на 4 години. „Ако искаш да построиш кораб, не започвай да караш хората да събират дъски, да разпределяш работата и да даваш заповеди. Вместо това ги научи да копнеят за огромното и безкрайно море”, е посланието на ветроходеца в ФБ-групата „Магнолия”.

 

Сам строи къща

В знаковото място в семейното лозе край „Писател” , където е построил лодката си, вдига в момента къща сам. На новото начинание посвещава цялото си свободно време. С „Магнолия” излиза засега със семейството си само във Варненския залив. За нас по-далече има смисъл, само ако наистина е далече, казва ветроходецът. Негово хоби са радиотехниката и спортната стрелба. Родителите и дядо му са строителни инженери и от тях е наследил гена за нови градежи. Чертае маршрути с яхтата си и иска да посети малко известни и опасни, но много екзотични места, защото „утъпканият път”, както казва, е по-лесен, но разкрива по-малки светове.

 

За него

Заслужено е носител на „Златен глобус”

Достойно се бори в океана, без сериозни аварии и инциденти. Направи околосветска обиколка с „Магнолия” и със своята Ралица и заслужено е носител на „Златен глобус”. Постижението достигна без тази подготовка, каквато аз я разбирам като професионален моряк, но упорството и усвояване на опит в движение дават също прекрасен резултат.

Кап. Стефан Методиев, бивш председател на УС на фондация “Кор Кароли”, който му връчва отличието 

 

Зае достойно място в родния ветроходен елит 

Обикаляйки света по вода с построена от него яхта, по най-категоричен начин Васил Попов зае достойното си място сред родния ветроходен елит. По-важно е обаче, че той е пример и вдъхновение за младите хора, омаяни от плаването под ветрила. Малко ли е да бъдеш едновременно конструктор, строител, шкипер, душа на екипажа, да фокусираш в себе си знания, опит, смелост и риск?! Обяснението е едно - може го човек, който има голяма и красива мечта и волята да я постигне...

Кап. Валентин Димитров, отговорен редактор на списание “Клуб Океан”

 

Носи друга култура 

Запален по морските приключения, но не е фанатик на темата яхтинг, различен е, носи друга култура- за нови предизвикателства и опознаване на нови светове. Беше на 35 години, когато получи най-престижната награда за ветроходство и околосветска обиколка.

Кап. Тома Томов, председател на УС на “Кор Кароли” и на Организационния комитет на досегашните две регати “Тол Шипс” във Варна

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети