Васко Василев получи в Сливен "Чинтулови песни"

Васко Василев с екипа си за концерта и кмета на Сливен Стефан Радев /в средата/. Снимката е на община Сливен.

Виртуозният цигулар Васко Василев получи сборника "Чинтулови песни", който включва 16 песни на самоукия цигулар, композитор и поет Добри Чинтулов. Съставител и редактор на изданието е известният хоров диригент, включително и в областта на църковните песнопения, маестро акад. Методий Григоров, съобщиха от общината.

Сборникът е подарък от кмета на Сливен Стефан Радев. Градоначалникът и виртуозът се срещнаха часове преди концерта на Василев на сцената на драматичния театър в града, по време на репетиция. Радев покани музиканта при възможност да се включи в програмата на Майските дни на културата или в проявите за празника на града Димитровден. Васко Василев призна, че е посещавал Сливен преди 30-ина години. "Това е един от най-приятните, чисти и подредени градове, в които съм бил", каза той.

Концертът на 18 ноември вечерта в Сливен е част от националното турне на Васко Василев, по време на което в рамките на 16 дни той ще свири на сцените в 14 градове. Билетите в Сливен бяха изкупени месеци преди самото събитие.

Световно известният български цигулар е изнасял концерти в над 40 държави. На 23 години става най-младият първи концертмайстор на Кралската опера "Ковънт гардън" в Лондон, където работи и до момента, а от 2012 г. е и творчески продуцент на операта. През 2017 г. той стана единственият български класически музикант със самостоятелен концерт пред 12 000 души в най-голямата зала у нас – „Арена Армеец“. Работил е с музиканти от ранга на Пласидо Доминго, Стинг, Ванеса Мей и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони