ВАС не зачете допълнителните разходи на болниците

Върховният административен съд отхвърли жалбата на Българския лекарски съюз и на Центъра за защита на правата в здравеопазването срещу служебния рамков договор за 2016 г.

Той атакуваше промени във финансирането на болничната помощ, с което на практика не задължаваше НЗОК да заплаща надлимитната дейност на лечебниците. Разходите по нея се трупат най-вече от спешни пациенти.

Решението на съда е от 8 декември, но беше публикувано в понеделник и може да се обжалва. Ще се възползваме от тази възможност и ще идем на по-горна инстанция, като завеждаме още едно дело, заяви през „Труд“ председателят на Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) д-р Николай Болтаджиев.

Решението ВАС от 8 декември е в полза на здравната каса и с него косвено се признава и пръстовият идентификатор като средство за регистрация на пациенти.

В момента 15 лечебници от НСЧБ са внесли жалба в съда срещу Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заради неплатена надлимитна дейност за 2016 г. в размер на 24 млн. лева. Тепърва ще се присъединяват и други болници, включително държавни и общински. Искането в съдът да задължи НЗОК да изплати всички разходи по извършени от болниците лечения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве