ВАС отмени забраната за коли в Морската градина във Варна

Върховният административен съд с определение от 27.11. 2019 г. нарежда да се прекратят безусловно действията на кмета на община Варна и на служители при звено „Общинска полиция”, изразяващи се в поставяне и държане на забранителни пътни знаци "В2" и „Т17” на няколко входа в Морската градина. Решението на висшите магистрати отменя и действията на „Общинска полиция” – Варна по осъществяване на контрол за спазване на забраната за движение на коли в местността „Салтанат”. Това съобщиха от пресцентъра на Варненския административен съд.

В мотивите си Върховният административен съд сочи, че от представените по делото доказателства се установява, че е започнала процедура по одобряване на общ административен акт, а именно: промени в Генералния план за организация на движението на територията на Община Варна, но процедурата не е приключила и няма издаден административен акт. Следователно и извършваната контролна дейност от "Общинска полиция" Варна във връзка с тези знаци не се основава на административен акт или закон. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Забраната за движение на автомобили беше за пореден път въведена след трагичния инцидент със сгазеното дете на паркинг пред заведение в парка на 29 юни т.г. Тогава общинските съветници решиха да актуализират Генералния план за организация на движението в местността "Салтанат", която според тях е част от историческото ядро на Морската градина, и в нея автомобилите замърсяват и вдигат шум.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България