ВАС отмени увеличението на данък за сделките край морето

Върховният административен съд отмени решението на ОбС във Варна за повишаване на размера на данъка за придобиване на недвижимо имущество от 2.6 на 3%, който влезе в сила м.г. и беше единственият увеличен местен налог.

Вдигането на данъка за сделките е незаконно според определението на върховните магистрати от 26 януари. Мотивите за него са , че няма достатъчно аргументи за промяната и не е била спазена процедурата. Делото беше образувано по жалба на варненеца Христо Радославов Иванов, а решението на съда разпали доста дебати в пленарна зала преди да се гласува в понеделник бюджетът на общината за 2017. Беше поставен въпросът дали са взети незаконно пари от данъкоплатците и как ще бъдат възстановени. Събраните в размер на 3 % данъци до решението  на магистратите са законни, а и то няма обратно действие със задна дата, отчесе юристката на местния парламент Дияна Стефанова.

Промяната на размера на данъка от 3% на 2.6%  в последния момент няма да се отрази на макрорамката на бюджет 2017, който има достатъчно резерви, за да бъде изпълнен в приходната част,увери зам.-кметът по финансите Пейчо Пейчев. Строителството и сделките с имоти във Варна бележат ръст от 8.6% в края на м.г., а прогнозите през  тази са за ръст от 9-10%.

ОбС на Варна гласува рекорден за последните години бюджет от 270.7 млн.лева, като увеличението е с 27 млн.лева спрямо миналата година. В инвестиционната програма на морския град се очакват да влязат още 142 млн.лева от еврофондовете.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини