ВАС отхвърли избора на кмета на ГЕРБ на Бозвелийско

Варненският административен съд обяви за недействителен избора на кмета на ГЕРБ Дамян Дамянов на провадийското село Бозвелийско.

На изборите на 27 октомври са гласували 605 души и според тогавашните резултати кандидатът за кмет на ГЕРБ Дамян Дамянов печели с 48 гласа разлика срещу опонента си Живко Панев от БСП. 200 или 1/3 от бюлетините бяха отчетени като недействителни, тъй като върху тях лисва отбелязан вот с химикал. Кандидатът на БСП оспори резултатите в съда, а направените съдебно-технически експертизи потвърдиха, че е използвано изчезващо впоследствие мастило.

Секционните избирателни комисии не са осъществили необходимия контрол така, че в съответните секции при осъществяване на вота избирателят да разполага с химикал, пишещ със син цвят, се посочва в мотивите на съда. Той намира, че допуснатите съществени нарушения са довели до опорочаване волята на избирателите и до накърняване на законни права и интереси на жалбоподателя и че събраните доказателства категорично установяват промени в изборния резултат, даващи преимущество на кандидата на Коалиция “БСП за България“ и са предпоставка той да бъде обявен за кмет на Бозвелийско.

Решението подлежи обжалване пред Върховния административен съд в 7 – дневен срок. Докато вървеше делото за изборите спечелилият на 27 октомври Дамян Дамянов беше в ареста по подозрение за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика