ВАС потвърди нарушение на забраната за увреждане на доброто име на конкурент

Върховният административен съд потвърди окончателно решение на Комисията за защита на конкуренцията, с което е установено нарушение на забраната за увреждане на доброто име на конкурент (чл. 30 от ЗЗК) от страна на „ЕМ КОМПЛЕКТ СЕРВИЗ“ ЕООД спрямо „ЕМ КОМПЛЕКТ АУТО” ООД и му е наложена имуществена санкция в размер на 21 130 лв.

Комисията е установила, че в противоречие на забраната по чл. 30 от ЗЗК „ЕМ КОМПЛЕКТ СЕРВИЗ“ ЕООД е извършило действия, с които уврежда доброто име на конкурента си и доверието към него, както и на предлаганите от него стоки или услуги чрез твърдение или разпространение на неверни сведения, както и чрез представяне на факти в изопачен вид.

На интернет сайта www.emk-33.com присъстват снимки на автосервиза на “ЕМ КОМПЛЕКТ АУТО“ ООД и коментари към тях като: „ Грешният автосервиз“, „Работниците там умишлено се представят за „Ем Комплект Сервиз“ ООД и заблуждават клиентите ни“, „…Фирмата ни не може да гарантира за качеството на изпълняваните там услуги, за марките части, използвани при ремонтите и за цените им“, „Внимавайте да не попаднете в грешния сервиз, качеството на ремонтите е за Ваша сметка“ и др.

ВАС прима, че изводите за нарушение са законосъобразни и обосновано сочат на интерпретиране на факти относно работниците в сервиза на искателя пред КЗК, за качеството на изпълняваните услуги и внушават на потребителите негативно отношение към този конкурент. Потвърждава се, че е несъмнено, търсено и преднамерено внушението у потенциалните клиенти за ниско и дори лошо качество на предлаганите от конкурента услуги и продукти, което е забранено от ЗЗК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България